Startpagina Actueel

Grotere stijging van de melkprijs komt er zeker aan

“Voorlopig zijn de stijgingen van de melkprijs nog heel bescheiden, maar grotere prijsstijgingen komen er zeker aan.” Dat verwacht Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts van DLV. We geven hieronder een overzicht.

Leestijd : 3 min

De Verenigde Staten komt over januari op een productiegroei van +1,6%, wat lager is dan men had verwacht, maar nog wel een recordproductie voor die maand. De zuidelijke koudegolf van februari zal ook geen goed doen aan de melkproductie daar. De Amerikaanse veestapel zou in ieder geval wat kunnen afbouwen, met in januari nog bijna 100.000 koeien meer dan vorig jaar.

De Kiwi’s molken over januari +0,8 % meer, wat ook goed is voor een record voor die maand. Ook Australië (+3,3 %), Belarus (+3,1 %) en Uruguay (+6,2 %) startten het jaar stevig. Voor Europa blijven maandcijfers melkaanvoer altijd lang achter, omdat vooral de grote zuivel producerende EU landen Frankrijk en Duitsland, meestal heel laat met hun cijfers voor de dag komen.

Boterprijzen

“We zien in de EU wel minder melk in België (-2,4 %), Nederland (-1,4%), Tsjechië (-3,7%) en Finland (-2,5%). Heel bescheiden is ook nog het melkopstapje van Polen (+0,5%). We zagen de vorige maanden ook al zwakke melkaanvoer in Frankrijk en Duitsland, wat zeker maakt dat de melkaanvoer in de EU zwak tot heel zwak is in het 1ste kwartaal. Dit verklaart ook de stabiele en relatief hoge spotmelkprijzen in West-Europa op dit moment van het jaar. Voorlopig zijn de melkprijsstijgingen nog heel bescheiden, maar grotere prijsstijgingen komen er zeker aan”, stelt Raf Beyers.

De boterprijzen spurten omhoog. “In Europa zien we de boterindex, nu 3.798 euro per ton, sinds 3 weken boven 3.600 euro per ton gaan. Het is van juni 2019 geleden dat we nog zo’n boterprijs zagen. Deze prijsstijging komt in de eerste plaats door het inkrimpen van Europese botervoorraden door een goede consumptie, die we hebben zien toenemen sinds vorige herfst, door een lage Europese melkaanvoer die de roomprijs en spotmelkprijs hoog zet, door het Brexit-akkoord van einde december en door de blijvend omhoog trekkende vetprijzen op de GDT (voorbije keer +13,7% voor boter), waardoor melkvet in de Oost-Aziatische regio een gegeerd goed is.

Het is een combinatie van al deze factoren die de prijs ruim boven de 4.000 euro krikt. Er is voorlopig niet veel prijsweerstand waar te nemen tegen de hogere vetprijzen. Partijen die ruim vooruit botervet verkocht hebben voor Nieuwjaar dreigen de komende tijd verlies te maken. Producenten die meestal dagprijs nemen en nu waarschijnlijk ook de dagprijs nemen, kunnen snel profiteren.”

Melkpoeder

De klapper op de GDT was volle- melkpoeder. Het vetrijke poeder kent heel veel afzet in China en steeg met 21%. Het is van 2013 geleden dat nog zo’n verhoging te zien was. Het mageremelkpoeder presteerde van de grote GDT-producten het minst, +3,5 %. “Ook weerstand tegen te hoge prijzen zien we in Europa, waar de SMP-index niet boven de 2.400 euro per ton geraakt. Begin maart was de Europese SMP-index goed voor 2.393 euro per ton. Ook in de VS zien we het product veel lagere prijzen maken dan op de GDT. Ook kaasproducenten zullen vrolijk lopen, mozzarella en Gouda 48+ tikken prijzen aan tegen 3.000 euro per ton, sinds Nieuwjaar ruim 12 % meer”, geeft Beyers nog mee.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken