Startpagina Actueel

Zaaimachines en schoffeltechniek waren in 2020 in trek bij Lemken

Lemken, producent van professionele landbouwwerktuigen voor de plantaardige productie, heeft het afgelopen boekjaar afgesloten met een vrijwel onveranderd hoge omzet van 365 miljoen euro. Met name de zaaimachines en de schoffeltechniek waren in trek. Ook het nieuwe jaar is qua orderontvangst zeer goed van start gegaan, stelt Lemken in een persbericht.

Leestijd : 3 min

We zijn blij en dankbaar dat we onze productie het afgelopen jaar ononderbroken in stand konden houden zonder hierbij de gezondheid van onze 1.631 medewerkers wereldwijd in gevaar te brengen. We hebben de hoge doelstellingen bereikt die we aan de omzet en het resultaat hadden gesteld en zijn zeer tevreden, ook al is de productie van veldspuiten stopgezet.”

Kleine demonstraties en digitale aanbiedingen

“Ook onze service voor de dealers, landbouwers en loonbedrijven konden we op het hoogste niveau houden. We hebben met veel kleine demonstraties en digitale aanbiedingen de uitdagingen die corona stelde goed het hoofd kunnen bieden. Maar we zouden natuurlijk blij zijn als binnenkort weer echt contact mogelijk is, zoals bijvoorbeeld op evenementen, en we daarnaast onze technieken voor iedereen zichtbaar op de akker kunnen tonen”, aldus directeur Anthony van der Ley van Lemken samenvattend over het jaar.

Met de uitfasering van de productie van veldspuiten en de verschoven focus van alle krachten op de productie van moderne precisieschoffeltechniek heeft Lemken als 'AgroVision Company' vorig jaar een duidelijke koers uitgezet. De eerste vruchten zijn al zichtbaar: de dochteronderneming Steketee heeft zich als innovatiepionier geprofileerd en kent een 30% hogere afzet.

Tot het aanbod behoren individueel configureerbare schoffelmachines die dankzij cameragestuurde herkenning van individuele planten een zeer effectieve onkruidbestrijding mogelijk maken. De nieuwe kunstmeststrooiers zijn tevens een succes gebleken. Lemken biedt deze in een veel uiteenlopende modellen aan ter afstemming op de verschillende gebruiksomstandigheden.

Optimistische stemming over 2021

De afzet op de thuismarkt Duitsland ligt op een constant hoog niveau, hoewel de buitenlandse activiteiten met een omzetaandeel van 77% domineren. De grootste afzetmarkten waren in 2020 Frankrijk, Rusland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, waarbij het volume in de drie laatstgenoemde landen duidelijk kon worden vergroot.

Over het lopende boekjaar 2021 is het familiebedrijf met het oog op het grote aantal nieuwe opdrachten zeer optimistisch. In het licht van de verwachte grote groei heeft het familiebedrijf voor de fabriek in Haren in de modernste montageprocessen geïnvesteerd. De vestiging is sinds het begin van het jaar helemaal toegerust op de bouw van zaaitechniek. Nieuwe introducties op de markt zijn de hybride cultivator Koralin 9 voor uiterst ondiepe grondbewerking, de compacte cultivator Kristall voor werkbreedten tot 10 meter en de nieuwe overbelastingsbeveiliging 'OptiStone' voor ploegen.

Lemken presenteert vernieuwde modellen

In het segment zaaimachines begint Lemken met de vernieuwde modellen van Saphir en Solitair, waaronder met dubbele tank (voor een tweede zaaigoed of meststof), de fronttank Solitair 23 met ISOBUS-besturing en de 6 meter brede zaaikoutersysteem met eigen chassis. Een grote zaaimachine en de uitbreiding van de precisiezaaitechniek omtrent de Azurit met innovatieve DeltaRow-techniek worden nieuw gepresenteerd.

Lemken is verder consequent bezig met digitalisering en verbinding, met oplossingen voor precies veldwerk en smart gegevensbeheer. Met de door de Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) bekroonde 'iQblue connect' wordt voor het eerst een systeem met accessoires geleverd dat op intelligente wijze de functies van grondbewerkingswerktuigen automatiseert via de besturing van de trekker.

Lemken

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken