Startpagina Actueel

Prijzen op botermarkt maken correctie naar beneden

Na een sterke stijging van de prijzen op de botermarkt, maken die nu weer een snelle correctie naar beneden. Dat blijkt uit een analyse van Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risico management van United Experts van DLV.

Leestijd : 2 min

De botermarkt is ongeveer een half jaar (juli 2020-februari 2021, een statische markt geweest met prijzen van 3.300-3.400 euro per ton. “Nog een aandachtspunt is dat boter veel minder dan melkpoeder een zuivelproduct is dat het van de Europese binnenlandse consumptievraag moet hebben. Van de EU-boter wordt maar 15 % geëxporteerd, waar dit van magere poeder ongeveer 47% is”, zegt Raf Beyers. Net door de statische prijs en grote onzekerheden rond corona en de brexit zijn partijen die boter moeten kopen in slaap gewiegd of zijn ze afwachtend. Vanaf februari kwam de botermarkt in een dynamische markt terecht. Redenen waren het brexit-akkoord, beter nieuws rond vaccineren en de Europese melkaanvoer die seizoensmatig laag was. Daarnaast was er de goede roomprijs (en spotmelkprijs) door die lage aanvoer en een Europese consument die zichzelf in thuisconsumptie wel room en lekkere boter gunt. Prijzen begonnen te stijgen. Heel wat partijen die nog product nodig hebben, zijn dan snel beginnen inkopen, waardoor de prijs een hefboom kreeg. Nu zijn ze zeker ingekocht tot voorbij Pasen en de start van de Ramadan, waardoor de prijs nu bijna even snelle correctie naar beneden maakt.

De vetrijke producten vollemelkpoeder, WMP, (-6,2%) en boter (-2,8%) kregen op de GDT een tikje naar beneden. Voor vollemelkpoeder was een prijscorrectie te verwachten na de spectaculaire prijsstijging (+21%). Het viel ook op dat dat het totaal aangeboden en verkochte volume steeg. Dit is abnormaal voor deze periode van het jaar.

Van boter daarentegen werd er maar net even veel, maar circa 5% van het GDT-volume, aangeboden dan vorige veilingen en ging de prijs dus voor het eerst sinds 15 september 2020 naar beneden. “We zien bij boter intussen ook in Europa prijsweerstand. Waar vorige week (week 10) de EU boterindex nog met 225 euro per ton steeg, kwam er deze week (week 11) maar een bescheiden 50 euro per ton bij richting 4.083 euro per ton. Hiermee zit deze Europese boterprijs ongeveer op het 5-jarig gemiddelde. De roomprijs in West-Europa blijft voorlopig nog relatief hoog”, duidt Raf Beyers nog.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken