Startpagina Veeteelt

“Onze job is niet zo sociaal, daarom kijken we uit naar de teambuildings”

Op het melkveebedrijf van Rob Dierckx en Ingrid Lenaerts in Geel staan 300 koeien. In 2020 vroeg het koppel een vergunning aan voor een uitbreiding van de stal, maar die werd geweigerd. Om hun activiteiten toch wat te verbreden, sloten Rob en Ingrid zich met hun bedrijf aan bij Farmfun. Binnenkort zullen zij groepen ontvangen voor een superleuke en landelijke teambuilding.

Leestijd : 5 min

Rob heeft lang samen met zijn ouders het melkveebedrijf geleid. In 2017 namen Ingrid en hij als derde generatie het bedrijf helemaal over. Ingrid was tot 8 jaar geleden verpleegkundige in een operatiezaal, maar na haar laatste zwangerschap is ze daarmee gestopt.

Het was te moeilijk om opvang te vinden in combinatie met haar werk in ploegen. Nu werken Rob en Ingrid beiden voltijds op de boerderij.

Ingrid en Rob hopen het eerste jaar zeker 200 groepen te ontvangen.
Ingrid en Rob hopen het eerste jaar zeker 200 groepen te ontvangen. - Foto: Farmfun

Vergunning geweigerd

Het koppel wil graag één van de stallen uitbreiden, zodat ze zelf aan jongveeopfok kunnen doen. “Nu hebben we te weinig plaats voor ons jongvee. Dat gaat op jonge leeftijd naar een opfokker”, legt Rob uit. “Nadat de vaarzen daar geïnsemineerd worden en drachtig zijn, gaan ze naar nog een andere opfokker. Van daaruit komen de drachtige vaarzen ongeveer één maand voor kalving terug naar hier. Het jongvee op ons eigen bedrijf opfokken zou veel voordelen met zich meebrengen. Nu moeten we elke maand 2 dagen spenderen aan het verplaatsen van dat jongvee.”

“Hierachter ligt het natuurgebied De Zegge”, gaat Ingrid verder. “In de jaren 60 werd dit gebied ontgonnen en werd er een ruilverkaveling doorgevoerd. Daarna werden hier modelboerderijen gebouwd voor landbouwersgezinnen die moesten wijken voor onder meer de uitbreiding van de haven van Antwerpen. Er was nood aan landbouwbedrijven, want na de oorlog was er een voedseltekort.

Nu zien sommige mensen de landbouwers liever vertrekken. Volgens sommige bronnen heeft dit landbouwgebied nu een zodanig negatieve invloed op het natuurgebied, dat men momenteel aan het onderzoeken is of men dit gebied terug onder water kan laten lopen. Als dat ant woord positief is, zullen wij hier moeten vertrekken, net als alle landbouwers in deze straat. Wij hopen natuurlijk dat we hier mogen blijven.”

“In 2013 deden we de laatste verbouwingen”, vult Rob aan. “We zijn nog jong en ambitieus, waardoor we graag uitbreiden en nieuwe uitdagingen aangaan. Als landbouwer is dat vandaag echt niet gemakkelijk.”

Bedrijf met 2 werknemers

“Om ons bedrijf goed te laten draaien, hebben we 2 medewerkers: één vaste werknemer en één persoon die regelmatig mee komt melken. Wij werken met een 2x16-rapid exit melkstal van Boumatic. Die is nu 12 jaar oud en daar zijn wij tevreden over. Het werkt vlot en wij slapen ’s nachts gerust zonder gestoord te worden door een alarm van een robot”, lacht Rob.

“We melken elke ochtend om 5 uur en elke avond om 17 uur. Deze zaterdagnacht wordt de klok een uur teruggedraaid, dus staan we zondagochtend pas om 5.30 uur (nieuw uur) in de stal. Dan zijn we een half uur vroeger dan normaal. ’s Avonds melken we gewoon terug om 17 uur, maar dus ook een uur vroeger dan normaal. Onze koeien zijn dat snel gewoon.

Op veel rundveebedrijven zullen binnenkort de koeien op de wei gaan. Voor ons is dat jammer genoeg niet te doen met 300 koeien, al zeker niet met de huidige mestwetgeving. We hebben er daarom wel voor gezorgd dat onze stallen heel comfortabel zijn met onder andere ventilators en waterbedden.”

Nieuwe uitdaging

“Met ons melkveebedrijf kunnen we de kost wel verdienen. We hebben ook het geluk dat we bij melkerij Arla zitten, maar omdat we niet konden uitbreiden, zochten we toch nog naar een andere uitdaging. Zo kwamen we via een e-mail van een adviesbureau bij Farmfun terecht. Zij zochten extra deelnemende bedrijven”, legt Ingrid uit.

Farmfun werd in 2015 opgericht door een ander koppel met een melkveebedrijf in het Limburgse Bocholt: Patrick Weltjens en Caroline Van Dijck. Zij runden een melkveebedrijf met 150 koeien en beslisten om te diversifiëren.

Ze besloten ook teambuildings voor bedrijven en verenigingen op hun boerderij te organiseren. Met succes! De jaren hiervoor sloten bedrijven uit Merchtem, Essen en Poperinge zich al aan. Nu komen daar ook nog Geel en Aalter bij. Met die laatste 2 is er nu een vestiging in elke provincie van Vlaanderen.

Eerste kennismaking

Ingrid kijkt uit naar de eerste teambuilding: “Toen we kennis maakten met het Farmfun-concept waren Rob en ik meteen enthousiast. We zijn allebei heel sociaal, maar als melkveehouder heb je binnen je job niet zoveel contact met mensen. Bij teambuildings is dat net het uitgangspunt. We hebben dan ook niet lang getwijfeld!”

“We ontvangen groepen van 10 tot 100 personen”, gaat Rob verder. “Regen op de geplande teamdag? Geen enkel probleem. Onze stallen en hangar zijn groot genoeg om alle teambuildingopdrachten binnen te laten doorgaan. De sfeer zal er altijd in zitten! De huidige activiteiten zijn trouwens ook volledig coronaproof. We hopen het eerste jaar 200 groepen te ontvangen.”

“Ook vinden we het belangrijk om mensen kennis te laten maken met de landbouw”, zegt Ingrid. “Wie niet uit een landbouwersfamilie komt, heeft meestal weinig connectie met onze sector. Dat is jammer, want op die manier wordt soms verkeerde informatie verspreid.

Wij zouden het daarom heel leuk vinden om zoveel mogelijk mensen via een teambuilding te laten kennismaken met ons bedrijf. Sommige spelletjes gaan zelfs door op de voergang, tussen de dieren.

We hebben trouwens niet enkel koeien, maar ook één kip, 2 alpaca’s en –momenteel– 10 honden. Enkele weken geleden kregen we er 10 puppy’s bij. Die hebben allemaal al een nieuw nestje gevonden.”

Lieze (links) Gitte (midden) en Nore (rechts), de kinderen van Ingrid en Rob, tonen trots hun alpaca’s.
Lieze (links) Gitte (midden) en Nore (rechts), de kinderen van Ingrid en Rob, tonen trots hun alpaca’s. - Foto: Ingrid Lenaerts

Extra begeleiding

Ingrid zal zoveel mogelijk zelf de groepen begeleiden, maar als die groter zijn dan 20 personen, zal ze enkele helpers optrommelen: “Bij de eerste teambuilding op ons bedrijf komen Patrick of Caroline misschien wel eens helpen. Daarna hopen wij enkele medewerkers te vinden. We moeten niet enkel de spelletjes begeleiden. Er is ook een toog, en als corona het toelaat, zal er ook catering aanwezig zijn.

We zijn druk bezig met het inrichten van de gepaste ruimte. Alles wat we nodig hebben, staat al klaar om gebruikt te worden. Enkele voorbeelden van de activiteiten zijn een stroblokkenspel, weidegolf, een escaperoom, bumperballen… We hebben voorlopig al 4 boekingen voor teambuildings en we hopen dat er daar nog vele bij komen.”

Sanne Nuyts

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken