Startpagina Actueel

Onderzoek naar bedrijfsopvolging en de beschikbaarheid van grond voor jongeren

Grond is een belangrijk, maar schaars productiemiddel. Zeker voor jonge landbouwers is het lastig om voldoende land te vinden, voor een goede prijs en met de zekerheid over meerdere jaren. Om de mogelijkheden voor een verbeterde toegang tot grond en overdracht van stoppende naar startende landbouwers in kaart te brengen, doet Groene Kring een onderzoek.

Leestijd : 1 min

Het gebrek aan toegang tot grond wordt dan ook gezien als één van de grootste barrières voor starters in de landbouw. In sommige gevallen blijft grond namelijk ‘vast’ zitten bij niet actieve landbouwers. Buiten de familie is het vaak lastig om langdurige toegang tot grond te verkrijgen. Binnen de familie kunnen dan weer problemen ontstaan omdat ouders het lastig vinden om de controle uit handen te geven. Tot slot zijn er heel wat stoppende landbouwers op zoek naar een opvolger die hun levenswerk kan voortzetten.

Toch geloven wij dat het mogelijk moet zijn om de toegang tot grond & landbouwbedrijven te vergroten. Om te kijken welke mogelijkheden jullie zelf zien, vragen we aan landbouwers van alle leeftijden om onze enquête in te vullen en om ons te helpen bij het vaststellen van de noden en mogelijkheden in de Vlaamse landbouw. De vragenlijst kan je vinden op bit.ly/GKtoegangtotgrond.

Groene Kring

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken