Startpagina Akkerbouw

Veel glanskevers in koolzaadvelden aanwezig

Zowel voor als na het voorbije weekend deed Praktijkpunt Landbouw tellingen van glanskever op 10 koolzaadpercelen in Hageland, Dijleland en Pajottenland.

Leestijd : 2 min

Afgelopen vrijdag zochten de onderzoekers naar kevers goed wetend dat de weersomstandigheden (bewolkt en vrij fris) die zoektocht niet gunstig gezind waren. De waarnemingen gebeuren telkens op 5 groepjes van 5 planten, verspreid over het perceel. Ook de vangkommen werden gecontroleerd en de inhoud ervan ververst.

Maar het zijn de tellingen op de planten waar het om draait. Daar meet je de schadedrempel aan af. Bij 3 à 4 koolzaadglanskevers per plant (gemiddeld, op 25 planten!) in het knopstadium horen de alarmbellen af te gaan.

Evalueer goed

Hoe verder het koolzaad nog van de bloei verwijderd is, hoe kwetsbaarder het is voor vraatschade. Kort voor de bloei kan je tot wel 7 à 8 kevers per plant tolereren. Op dat ogenblik moet je zéér goed overwegen of je nog wel wil spuiten. Wat je aan opbrengst wint door de glanskever te bestrijden, zou je aan kilo’s koolzaad opnieuw kunnen inboeten als je ongewild de bijen verjaagd met een insecticide. Bezige bijen doen jou meer koolzaad dorsen!

Veel glanskevers aanwezig

Op 26 maart werd op de helft van de waarnemingsvelden maar één tot een handvol kevers geteld. Op de 5 andere percelen waren de planten bezet met 10 tot 45 koolzaadglanskevers. Dat is nog onder de schadedrempel van gemiddeld 3 à 4 kevers per plant. Toen was al duidelijk dat de schadedrempel door het warme lenteweer na het weekend bereikt zou worden.

Zo geschiedde. Op 29 maart spotten de onderzoekers de eerste glanskevers na aankomst op een perceel al meteen. Het waarnemingsveld te Sint-Pieters-Rode spant de kroon: meer dan 250 kevers op 25 planten! Hoewel de hoofdknop op het relatief laat gezaaide perceel nog niet volledig ontrold is, kost het geen enkele moeite om de kevers te vinden. Op één plant telden ze er zo maar even 18. Tijdens de tellingen werden haast alleen maar glanskevers gevonden, en per uitzondering ook een snuitkever.

Individueel perceel opvolgen

Is het nodig om elk koolzaadperceel dat vorige week niet gespoten werd tegen de glanskever nu zo snel mogelijk te behandelen? Absoluut niet, want een algemeen advies is hier een slecht advies. Het aantal kevers kan enorm variëren van perceel tot perceel.

Daarom is het enige juiste advies: controleer je eigen velden. Veel tijd hoeft dat niet te kosten: 25 planten zijn snel geteld en je kan het nog doen wanneer je met het spuittoestel toekomt op het perceel.

Gouden tip

Een gouden tip: giet niet standaard insecticide in de spuittank wanneer de groeiverkorting zich opdringt op percelen waar je legering vreest. Neem het insecticide in de verpakking mee en meng het pas op het veld. En doe dat pas nadat een eigen telling van koolzaadglanskever jou geleerd heeft dat de schadedrempel bereikt is, of op zijn minst eerstdaags bereikt zal worden.

Wim Fobelets Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant

Lees ook in Akkerbouw

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken