Startpagina Akkerbouw

Impact van droogte op oogsten in Europa op 50 jaar verdrievoudigd

De afgelopen 50 jaar is de ernst van de impact van hittegolven en droogte op de Europese oogsten verdrievoudigd. Dat blijkt uit een studie die onlangs werd gepubliceerd. Er moet nagedacht worden over teelten die wel aangepast zijn aan de klimaatverandering, beklemtonen de onderzoekers.

Leestijd : 1 min

De onderzoekers baseerden zich op gegevens over de landbouwproductie en over extreme weersomstandigheden in de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk, tussen 1961 en 2018.

In de periode 1964-1990 leidden droogte en hitte tot een productieverlaging van 2,2 %, van 1991 tot 2015 was al sprake van een verlaging met 7,3%. De rendementen van de teelten in Europa zijn dan wel met 150 % gestegen in die tweede periode, toch stelden de onderzoekers tegelijk vast dat droogte en hittegolven dus ernstiger gevolgen hadden.

Die uitkomst hadden de vorsers niet verwacht, zegt coauteur Jonas Jägermeyr (Potsdam Institute for Climate Impact Research). Uit het onderzoek blijkt verder nog dat droogte zowel frequenter voorkomt als intenser is.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken