Startpagina Actueel

Cristal kiest voor lokaal geteelde gerst en hop

Cristal, de Belgische pils uit Alken, maakt voortaan gebruik van lokale gerst en hop in samenwerking met Belgische boeren. De brouwerij heeft begin maart in Riemst testen gestart voor het inzaaien van haar eerste Vlaamse veld met brouwersgerst. Cristal hoopt om tegen volgend jaar 1 op de 5 Cristal-pilsjes te brouwen met Belgische gerst.

Leestijd : 1 min

De Limburgse brouwerij maakt sinds begin 2021 al gebruik van 100 % groene stroom door de toevoeging van 2 windmolens, bovenop de bestaande zonnepanelen op het dak van de brouwerij. Cristal wil ook proactief inzetten op het gebruik van zoveel mogelijk lokale ingrediënten.

Zo start Cristal met een testveld met gerst dat wordt geteeld in Riemst. De eerste oogst wordt tegen de zomer verwacht. Het testveld is ongeveer 1 ha groot. Volgend jaar wil de brouwerij opschalen naar 10 ha en wellicht zelfs 20 ha gerst.

Daarnaast startte Cristal begin 2021 een langetermijnsamenwerking met hophoeve 't Hoppecruyt in West-Vlaanderen. Door die samenwerking mag Cristal vanaf dit najaar het icoon 'gebrouwen met Belgische hoppen' toevoegen op al haar verpakkingen, die ook een nieuwe look krijgen. “Ze zijn bij 't Hoppecruyt in 2018 gestart met een innovatie, waardoor ze de hop kunnen verwerken op 24 uur tijd”, zegt Ellen Mertens, innovatie-experte bij Cristal. “Daardoor is de hop ultravers wanneer die toekomt in de brouwerij en blijven de aroma's optimaal behouden. Dat is een groot verschil met hop die uit landen als bijvoorbeeld Duitsland of Tsjechië komt.”

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken