Startpagina Edito

Edito: Fragiele bloesempracht passend beschermen

Maartse buien en aprilse grillen: ze zijn er weer. De laatste week van maart kregen we ongezien warme temperaturen, begin april werd opnieuw getekend door koude met sneeuw en vorst. Voor de fruittelers breken er weer spannende weken aan. In de bloesemperiode zijn de talrijke boomgaarden in Vlaanderen dan wel op hun mooist, maar tevens op hun kwetsbaarst.

Leestijd : 2 min

Alhoewel er in de winterperiode ook heel wat bedrijvigheid is op een fruitteeltbedrijf – denk maar aan de jaarlijkse snoei of aanplant van nieuwe plantages – is april het eigenlijke startschot voor de fruitstreek. Het is eigenlijk vooral het startschot van het toeristische seizoen, want samen met het ontluiken van de bloesems duiken ook menig wandelaar, fietser en scooterrijder op. Zeker nu door de coronamaatregelen het toerisme in eigen land hoogtij viert, worden de diverse fruitregio’s fel bezocht; zéker bij mooi weer. Voor het tweede jaar op rij zal je er de populaire bloesemlounges en -cafés niet kunnen aantreffen, maar ongetwijfeld zullen heel wat fruittelers passanten aantrekken met allerhande take away-initiatieven, coronaveilige wandeltochten enzomeer.

Volgens de bloesemmeter staan in Haspengouw, de grootste fruitregio van ons land, de vroege kersensoorten sinds begin april in bloei. Ook de eerste perenbomen tonen intussen hun witte bloemen al. De roze appelbloesems zullen aansluitend het rijtje volgen. Door de recente koudeperiode zal de vooruitgang van de bloesems wat langzamer verlopen, maar zoals aangehaald, het weer kan opnieuw snel omslaan.

De grote jaarlijkse vrees is vorst. Het bevriezen van de bloeiende bloesem kan funest zijn voor de oogst. Ook hier speelt de klimaatverandering een rol. Uit Nederlands onderzoek blijkt namelijk dat door de stijgende temperaturen de fruitbomen nu gemiddeld bijna 2 weken eerder tot bloei komen dan in de jaren 80. In jaren met een warme maart en april neemt de kans op vorstschade dus toe.

Om vorstschade te vermijden beschikken fruittelers over diverse systemen om de bloesems te beschermen, denk maar aan vuurpotten, beregening, overkapping... Elke boomgaard is echter anders en nachtvorst is meestal een erg lokaal fenomeen. Om na te gaan welk systeem voor een specifiek perceel zinvol is, is dus een bedrijfsgebonden analyse nodig. In het project Frostinno, van onder meer pcfruit en Kenniscentrum Energie Thomas More, dat recent ten einde liep, werd een rekenmodule uitgewerkt dat de financiële haalbaarheid van verschillende systemen onderzoekt aan de hand van bedrijfseigen parameters. De klimaatverandering is volop bezig. Deze tool zal dus zeker zijn nut kunnen bewijzen om ook in de toekomst nog een royale fruitoogst te garanderen.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Edito: Vegetarische woordarmoede is tekenend

Edito Een collega-journalist gebruikte voor zijn edito steevast de mooie omschrijving ‘de hamvraag’. Het betekent letterlijk ‘de beslissende vraag’. Die hamvraag moeten producenten van vegetarische voeding zich toch stilaan stellen bij het bedenken van een aantrekkelijke naam voor hun vlees-lookalikes, niet?
Meer artikelen bekijken