Startpagina Bedrijfsnieuws

Record stalmestverspreider krijgt upgrade

Met het oog op de continue verbetering van haar producten heeft Record de Vulkan stalmestverspreiders onder de loep genomen. De Vulkan wagens staan bekend als robuuste meststrooier die geschikt is voor het strooien van zowel stalmest, schuimaarde als compost.

Leestijd : 4 min

Het nieuwe model gaat mee in de vernieuwing van het volledige productgamma die de naam Evo++ mee krijgt. Deze vernieuwing is een aantal jaar geleden gestart bij de kipwagens KMR en is zo doorgeschoven naar de silagewagens, EMR mestwagens, dierenwagens en gronddumpers.

Conische vorm

De grootste aanpassing aan de Vulkan Evo++ wagen is de conische vorm van de kast. Deze is zo ontwikkeld dat het materiaal nog vlotter en egaler naar de verdeelwalsen wordt gebracht zonder obstructie van het materiaal. Doordat de bak voor de molen verbreedt, wordt de spanning op het product losser waardoor deze al wordt gebroken voor ze de molen bereikt.

De conische vorm van de laadbak is één van de belangrijkste vernieuwingen.
De conische vorm van de laadbak is één van de belangrijkste vernieuwingen. - Foto: Record Trailers

Hierdoor wordt vermeden dat het product pas in de molen wordt gebroken en voorkomt daarnaast ook dat het product voor de molen omhoog wordt geduwd en zo zelfs uit de wagen kan vallen voor de molen. Het bijkomend voordeel hiervan is dat de aandrijving van de molen minder vermogen vraagt van de tractor en dat de kracht op de bodemketting vermindert.

Dit vertaalt zich dan weer in een langere levensduur van de bodemketting en de molens en een lager brandstofverbruik. Door het uitvoeren van intensieve vergelijkende tests is gebleken dat bij hetzelfde product en omstandigheden het brandstofverbruik gezakt is tot wel 10 %.

De verdeelwals is uitgerust met verwisselbare Hardox beitels. De verdeelunit is standaard 1.700 mm breed maar kan in optie ook uitgevoerd worden tot 2.000 mm breed. De wagen is standaard uitgerust met een hydraulische guillotinedeur voor de molen die voorzien is van 2 hydraulische dubbelwerkende cilinders.

De stenenvanger vooraan is nu ook demonteerbaar gemaakt zodanig dat deze eenvoudig te vervangen is bij mogelijke schade tijdens het laden van de wagen. Het bodemtapijt bestaat uit 2 zware scheepskettingen van 16 mm diameter en versterkte profielen.

COC attest

Aangezien de wagen wordt afgeleverd met een geldig COC attest is hij uiteraard voorzien van alle nodige veiligheidsuitrusting. De luchtremmen met zware veerremcilinders zorgen voor een veilige beremming in alle omstandigheden en de zekerheid van werking van de handrem.

De wagen is full LED uitgerust met achteraan LED vrachtwagenverlichting met dynamische richtingaanwijzers ingewerkt en beschermd onder de molens. Naast het esthetische aspect van deze richtingaanwijzers verhoogt dit de zichtbaarheid en veiligheid tijdens het uitvoeren van manoeuvres op de baan.

De verplicht gekeurde bumper achteraan is gebout aan het chassis van de wagen. De wagen is standaard uitgerust met een geveerde dissel met gebout Scharmüller trekoog met 12 bouten. Alle (Electro-) hydraulische componenten zijn veilig beschermd achter de grote beschermkap vooraan de wagen.

De Vulkan stalmestspreiders werden verder verbeterd.
De Vulkan stalmestspreiders werden verder verbeterd. - Foto: Record Trailers

Bediening

Op vlak van bediening van de wagen voorziet de constructeur een ruim aanbod aan mogelijkheden. Standaard is de wagen uitgerust met de bediening op de wagen, waarbij het debiet wordt geregeld via de oliedebietregeling van de tractor. Daarna wordt overgegaan naar een elektrische schakelkast voor de traploze bediening van de snelheid van het bodemtapijt en de hydraulische deur.

Als volgt wordt overgegaan naar een touchscreen bedieningsterminal. Waarbij het instapmodel de naam Ecospread heeft gekregen. Dit is een compacte touchscreenterminal waarbij men na het invoegen van de nodige informatie over product en gewenste dosis volautomatisch kan voeren aan de hand van de rijsnelheid. Zodra men de startknop indrukt wordt het bodemtapijt aangedreven en aangepast aan de hand van de rijsnelheid. Deze bediening kan uitgebreid worden met een statisch weegsysteem. Hierbij kan de inhoud van de wagen gewogen worden wanneer deze wordt geladen om zo de correcte strooihoeveelheid in te stellen.

De volgende stap is het model Mediumspread waarbij dezelfde functies worden overgenomen in een groter scherm en waarbij de wagen kan worden uitgerust met een dynamische weeginrichting met weegcellen zoals al reeds leverbaar is op de EMR mestwagens. Via deze weegcellen wordt de inhoud van de wagen continu gewogen en doorgegeven aan het besturingssysteem.

Ook aan de voorzijde van de stalmeststrooier werden vernieuwingen doorgevoerd, o.a. met de stenenvanger.
Ook aan de voorzijde van de stalmeststrooier werden vernieuwingen doorgevoerd, o.a. met de stenenvanger. - Foto: Record Trailers

Op deze manier kan men direct een hoeveelheid mest per ha instellen, waarnemen en waar nodig bijstellen. Hierdoor kan men volautomatisch mest spreiden aan de hand van de vooraf ingestelde waarde in combinatie met de waarneming van de weegcellen.

Als laatste mogelijkheid is er de Isospread versie waarbij men dezelfde functionaliteiten heeft als de Mediumspread maar hierbij alle informatie kan overgenomen worden van de tractor zoals rijsnelheid en gps signaal. Hierbij kan ook gewerkt worden met taakkaarten en kan de joystick van de tractor gekoppeld worden voor de bediening van de functies van de wagen.

De wagen is beschikbaar vanaf 6,5 m³ tot 14 m³ inhoud in de enkelas uitvoering en tot 16,5 m³ op tandem.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken