Startpagina Actueel

Veehouders kunnen zelf vaccineren tegen blauwtongvirus

Boerenbond reageert tevreden op de beslissing die minister Borsus nam in het kader van vaccinatie tegen het blauwtongvirus. Boerenbond is er van overtuigd dat, wanneer veehouders zelf mogen vaccineren, dit meer en efficiënter gebeurt.

Leestijd : 2 min

Federaal minister van Landbouw, Willy Borsus, heeft beslist om toelating te verlenen aan rundvee- en schapenhouders om zelf hun dieren te vaccineren tegen het blauwtongvirus. Het virus is sinds 2015 opnieuw actief in Frankrijk en vormt sindsdien een bedreiging voor de Belgische schapen en runderen. Tien jaar geleden heeft de blauwtongziekte ernstige schade veroorzaakt aan de Belgische veehouderij tot het werd uitgeroeid door middel van vaccinatie.

Om te verhinderen dat deze geschiedenis zich herhaalt, werd in het voorjaar van 2016, op vraag van de landbouworganisaties, vanuit het Sanitair Fonds vaccins aangekocht om veehouders op vrijwillige basis de mogelijkheid te bieden hun dieren te beschermen. Maar de vaccinatie moest worden uitgevoerd en geregistreerd door de bedrijfsdierenarts, wat om praktische redenen een rem zette op het vaccineren.

Daarom drong Boerenbond er van bij de start van de blauwtongvaccinatiecampagne in 2016 bij minister Borsus op aan dat veehouders zelf het vaccin kunnen toedienen. Dat is belangrijk om de vrijwillige vaccinatie zo breed mogelijk te laten plaatsvinden en maximale bescherming te voorzien van de gevoelige dieren. De vaccinatie door de veehouder zal naar verluid al in het najaar, wanneer de dieren terug op stal gaan, mogelijk zijn.

De dreiging van het blauwtongvirus vanuit Frankrijk is zeker niet voorbij. In 2016 werden in Frankrijk 2.068 blauwtonghaarden geregistreerd. In 2015 waren dat er maar 280. De zomer is nog maar net begonnen en een insleep van het virus in België blijft dus mogelijk. Voorzitter De Becker: “Ik raad alle schapen- en rundveehouders aan hun dieren te vaccineren. Dit is de enige garantie dat ze beschermd zijn tegen de ziekte wat veel dierenleed en economische verliezen voorkomt”.

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken