Startpagina Onderwijs

PITO 5de jaar Paardenhouderij duaal: Nieuwe opleiding vanaf september 2021

Het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) te Stabroek start vanaf 2021-2022 in het vijfde jaar met de duale opleiding Paardenhouderij. PITO biedt met deze opleiding jongeren de kans om zich voor te bereiden op een carrière als paardenverzorger, trainer, beroepsruiter of medewerker in een stoeterij, fokkerij of handelsstal. Deze sector kent een steile opmars. Goed opgeleid personeel is er meer dan ooit nodig.

Leestijd : 2 min

De provincie Antwerpen investeerde eerder al fors in de accommodatie rond de paarden op het PITO. Vorig jaar werd nog een gloednieuwe paardenstal met overdekte rijpiste ingehuldigd. Met de opleiding Paardenhouderij biedt het PITO leerlingen die al ervaring hebben met het werken met paarden nu de kans om zich verder te bekwamen in dit vakgebied op een school met voldoende ruimte, faciliteiten en goed opgeleide leerkrachten. “Deze opleiding biedt een antwoord aan de duidelijke groei van deze sector in onze provincie en aan de nood aan goed geschoold personeel. Deze opleiding is een ongelooflijke meerwaarde voor het aanbod van het Provinciaal Onderwijs Antwerpen,” aldus gedeputeerde Luk Lemmens. “Het PITO beschikt over de juiste ligging, aanpak en expertise om in dit vakgebied een mooie reputatie uit te bouwen.”

Met de opleiding Paardenhouderij kunnen jongeren in de ruime regio ten noorden van Antwerpen zich professioneel scholen en naast hun BSO-diploma ook de nodige beroepskwalificaties halen. Tot nu toe weken jongeren hiervoor vaak uit naar Nederland.

Duaal leren kers op de taart

Door een duaal traject aan te bieden, speelt het PITO in op de tendens om via werkplekleren jongeren uitstekend voor te bereiden op de werkvloer. Naast enkele vastgelegde beroepskwalificaties leren zij op een bedrijf de nodige sociale vaardigheden en ervaren ze wat de job daadwerkelijk inhoudt. De opleiding Paardenhouderij duaal is daarmee dé voorbereiding op diverse jobs in de paardensector, zoals paardenverzorger, trainer, beroepsruiter of medewerker in een stoeterij, fokkerij of handelsstal. Ook zelf een economische activiteit uitbouwen behoort tot de mogelijkheden.

Om de kwaliteit van de lessen te garanderen, wil PITO Stabroek de richting kleinschalig houden én samenwerken met professionele lesgevers en gerenommeerde stallen. Enkel op deze manier kan voldoende kwaliteitsvolle ruimte voorzien worden voor de lesactiviteiten. De plaatsen zijn dus beperkt tot maximaal 12 per leerjaar en er wordt nauwkeurig gewaakt over het profiel en het niveau van de leerlingen die zullen afstuderen. De opleiding is niet bedoeld voor wie voordien nog nooit met paarden heeft gewerkt.

Technisch adviseur Dierenzorg Jan Van Santvliet: “We zijn blij dat we met Paardenhouderij duaal een antwoord kunnen bieden op de nood van de sector én van de vele leerlingen die zich wensen te specialiseren.” Corina de Groot, adjunct-directeur, vult nog aan: “Onze school krijgt met deze opleiding een zeer waardevolle troef. We zijn trots op deze uitbreiding op ons bestaande aanbod in de agrarische sector.”

PITO

Lees ook in Onderwijs

Ondersteun duaal leren via bestaande aanbieders, niet via de RTC’s

Actueel Het takenpakket van de Regionale Technologische Centra (RTC’s) uitbreiden met het ondersteunen van duaal leren is geen goede zaak. Wend de voorziene middelen aan om de huidige aanbieders en ondersteuners van duaal leren te versterken. Dat adviseert de SALV in het kader van het voorontwerp van programmadecreet ter aanpassing van de begroting voor 2023.
Meer artikelen bekijken