Startpagina Uw stem

Lezersbrief: Wat doet Zuhal zoal?

Zuhal Demir, een 40-jarige ambitieuze politica voor NV-A, werd op 2 oktober 2019, onder de regering Jambon, Vlaams minister voor Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme. Voorheen was ze staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Personen met een Beperking, Gelijke kansen, Grootstedenbeleid en Wetenschapsbeleid. Een dame die dus blijkbaar van vele verschillende markten thuis is...

Leestijd : 3 min

Dat ze minister geworden is, dat zullen de boeren geweten hebben!!!

“Er zit al menig jaar een groene wolf in het bos en wie als politicus met die wolf meehuilt, geraakt momenteel goed vooruit in zijn of haar carrière. Dat dit alles gebeurt op de rug van een kleine groep van de bevolking die voor het grootste deel van het voedsel zorgt, is blijkbaar geen beletsel. Als men maar hogerop kan!

Boerenorganisaties, die van minister Demir mogen mee zetelen in de vergaderingen aangaande milieu en dergelijke, en die samen met het agentschap Natuur en Bos (ANB) en nog anderen, studies mogen voorleggen en input mogen geven, worden als puntje bij paaltje komt gewoon aan de kant geschoven en krijgen de beslissingen te horen, wanneer er niets meer aan veranderd kan worden.

In een interview door groene jongen Dirk Draulans, las ik dat Zuhal fier is dat ze 90% van de aangevraagde vergunningen voor stallen geweigerd heeft... Tja, daar scoort ze natuurlijk groene punten mee! Dat de jonge boeren beknot worden in hun ondernemerschap zal haar een zorg wezen. Dat velen het niet zo goed meer zien zitten met al die regeltjes – gemaakt door mannen op hun bureau die nog nooit met hun voeten in het veld hebben gestaan, maar blijkbaar toch alle wijsheid in pacht hebben – is blijkbaar ook maar een futiliteit.

In het interview zegt Zuhal ook dat door de overbemesting (?), door de landbouwers natuurlijk, de waterkwaliteit verder achteruitgaat. Misschien is het aangewezen om eerst werk te maken van die 400.000 gezinnen die niet aangesloten zijn op de riolering. Dit is gewoon dumpen van menselijke mest. En wat gebeurt er bij grote onweders wanneer volgelopen rioleringen geloosd worden in grachten en beken, richting het achterland? En was het dan alleen maar menselijke mest, maar je zou steil achterover vallen als je eens wist wat mensen in vooral grote steden door het riool proberen te spoelen: luiers, maandverbanden, condooms, frituurvet, reinigingsmiddelen en ook karrenvrachten medicijnen, hormonen (de pil) en drugs... In Antwerpen bijvoorbeeld is de hoogste concentratie cocaïne gevonden in het rioolwater. Nee, men spreekt liever over een beetje dierlijke mest, netjes verdeeld over het land om de aandacht af te houden van een veel groter probleem...

Het volgende dat nu weer op ons afkomt, is het oppompen van grondwater. Opnieuw wordt er volop naar de boeren gewezen, alhoewel de industrie ook meer dan zijn deel oppompt, en het grootste deel gebruikt wordt voor drinkwatervoorziening voor de bevolking.

Zuhal heeft het ondertussen heel ver gebracht. Maar ze doet dit op de rug van een beperkte bevolkingsgroep, dat kan er bij mij niet in… Waarom komen wij boeren toch altijd als eersten onder druk te staan?

BJ

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken