Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwe chemische familie met uitzonderlijke werking tegen ziekten in granen

Een goede fungicidebehandeling bij granen blijft een uitdaging. Er verdwenen immers al heel wat actieve stoffen uit het gamma. Corteva stelt vanaf dit seizoen een volledig nieuwe aanpak voor. “Met de QiI-fungiciden, een nieuwe chemische familie, worden granen opnieuw efficiënt beschermd”, stelt Inge Mestdagh, area salesmanager Vlaanderen.

Leestijd : 4 min

Corteva werkt volop aan de ontwikkeling van nieuwe fungiciden “In 2018 bracht DowDupont (wat in 2019 Corteva werd) al het fungicide Zorvec active op de markt. Dat is een middel met een nieuwe werkingswijze tegen phytophthora bij aardappelen en valse meeldauw bij uien”, legt Inge Mestdagh uit. “Vandaag lanceren we Inatreq active, de commerciële naam van de nieuwe molecule fenpicoxamide. Het is het eerste fungicide van de picolinamides met een zeer goede bescherming tegen de voornaamste ziektes in granen. Fungiciden met nieuwe werkwijzen zijn erg belangrijk in kader van een goed resistentiemanagement.”

Nieuwe werkwijze

Inatreq hanteert een volledig nieuwe werkwijze in granen. “Naast de triazool-SDHI- en QoI-fungiciden, beschikken we nu dus over Qil-fungiciden (quinone inside inhibitors). De nieuwe chemische familie, de picolinamides, verhindert de mitochondriale ademhaling en blokkeert de transfer van elektronen. Dit gebeurt aan de binnenkant van het membraam. Dankzij deze unieke werking treedt er geen kruisresistentie op met andere fungicidenklassen”, benadrukt Inge Mestdagh.

Het is de eerste Qil met efficiëntie op septoria en roesten. Mestdagh overloopt enkele proefresultaten waaruit blijkt dat Inatreq efficiënt is op alle septoriastammen. “Dat is erg belangrijk na het wegvallen van chloorthalonil. Andere fungiciden, zoals prochlorase, triazolen en SDHI, kunnen immers sommige resistente septoriastammen niet meer bestrijden. Inatreq blijkt echt wel nodig om alle stammen de baas te kunnen.”

Het nieuwe middel is van natuurlijke oorsprong. Na fermentatie van streptomyces-bacteriën worden UK-2A-kristallen geïsoleerd. Deze vormen het actieve bestanddeel. Om de stabiliteit ervan te verbeteren, gebeurt nog een chemische modificatie waarbij het uiteindelijke fungicide Inatreq active ontstaat. Door deze laatste stap mag het product helaas niet ingezet worden in de bioteelt.

Natuurlijke efficiëntie op het veld

Bij toepassing op het veld gebeurt het omgekeerde proces. Inatreq stabiliseert UK-2A op het bladoppervlak van de behandelde granen. Het middel biedt een homogene bescherming aan de plant.

Inge Mestdagh: “Het blad wordt bij behandeling volledig bedekt dankzij de i-Q4-formulering. I staat hier voor innovatie en 4Q voor 4 belangrijke kwaliteitseigenschappen. Dit is trouwens de eerste formulering met deze unieke techniek.

Inatreq lost heel goed op, ongeacht de waterkwaliteit (pH, hardheid, temperatuur). Dat is wel belangrijk aangezien de waterkwaliteit, bijvoorbeeld van een waterbekken, niet steeds gecheckt kan worden. Het geeft de landbouwer dus meer flexibiliteit in het gebruik van waterbronnen tijdens de bespuitingen. Enkel een homogene spuitoplossing verzekert een uniforme bespuiting. Deze formulering zorgt voor een goede retentie van de spuitdruppels. De druppels worden als het ware vastgehouden op het bladoppervlak, terwijl een regenwaterdruppel eerder wegspringt van het bladoppervlak.”

Een korte video toont hoe de technologie zorgt voor de spontane verspreiding van de spuitvloeistof op het bladoppervlak. “De bijna 100% bladbedekking biedt grote bescherming tegen schimmelsporen. Het product herverdeelt zich zelfs op (delen van) bladeren die niet werden bespoten of nog niet aanwezig waren.” Volgens Inge Mestdagh hoef je niet te wachten tot het laatste blad is verschenen. “Behandelen kan dus zowel op T1- als T2-stadium.”

De vloeistoffilm penetreert snel in de waslaag. Het middel is met andere woorden snel regenvast. Deze formulering zorgt bovendien voor een goede opname van actieve stof in het blad. Uit proeven blijkt dat zo’n 20% van de moleculen het gewas binnendringt; toch geeft dit een heel efficiënte werking. De resterende 80% zorgt voor een fysieke barrière. De waslaag van de plant fungeert dus als reservoir van Inatreq. Het gedeelte dat wordt opgenomen door de plant wordt al na 15 tot 30 minuten omgezet naar het oorspronkelijke biologische actieve bestanddeel UK-2A. Vervolgens wordt dit opgenomen door de schimmel.

De i-Q4-technologie zorgt voor een grote hoeveelheid actieve stof in het gehele blad. Zowel de geraakte bovenzijde van een blad als de onderzijde blijkt beschermd tegen ziekte.

Lage dosis is efficiënt

Inatreq active is efficiënt tegen de belangrijkste ziektes in granen. Corteva stelt 3 commerciële producten op basis van Inatreq active (50 g/l fenpicoxamid) voor, namelijk Aquino, Peacoq en Questar. Deze kunnen eenmaal per seizoen ingezet worden op tarwe, triticale, spelt, rogge en winterdurum.

De erkende dosis tegen septoria is 1,5 l/ha en (preventief) tegen roesten 2 l/ha. Corteva beveelt voor ons land in het kader van de resistentieproblematiek altijd een combinatie met een middel met andere werking aan. In het T1-stadium aan een dosis van 1,2 l/ha met een triazool. In het T2-stadium aan 1,5 l/ha met een triazool + stobilurine of aan 1,35 l/ha met een solatenol. “Bij een behandeling op T1 kan het gewas gezond starten. Eens opgenomen blijft een lange nawerking gegarandeerd. Tegen septoria blijkt er een efficiënte nawerking van 5 weken. Tegen roesten is er een preventieve werking: 4 tot 5 weken tegen gele roest, 4 weken tegen bruine roest.

Inatreq active is in 2021 in 3 Europese landen erkend: België, Frankrijk en Ierland.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken