Startpagina Vleesvee

Het Saeftingherhof: “Ons vlees heeft een unieke pré-salésmaak”

Zes maanden per jaar lopen de vleesrunderen van Geert Meersschaert en Kris van Royen uit Kieldrecht op het Verdronken Land van Saeftinghe. Ze grazen van de zilte begroeiing die door het zoute water is ontstaan. Dat zorgt voor vlees met een een unieke licht gezouten smaak.

Leestijd : 8 min

Sinds 2014 verzorgen Geert en Kris zelf de verkoop van hun vlees op hun bedrijf het Saeftingherhof. Daar verkopen ze het vlees van de vrouwelijke runderen tussen 4 en 6 jaar oud. Ook ‘buurderijen’, slagers uit de buurt en restaurants verkopen dat vlees. De stieren gaan richting supermarkten.

Van slachting tot verpakking

Elke 14 dagen op maandag brengt het koppel een rund naar een particulier slachthuis net over de Nederlandse grens. Daar mag het dier een nachtje bekomen, waarna het op dinsdag geslacht wordt. “Wij vinden het belangrijk dat het dier pas geslacht wordt als de stress van het transport weg is.”, zegt Kris. “Dat is beter voor de koe én voor het vlees.”

Het vlees hangt dan in de koeling tot Geert en Kris op vrijdag naar het slachthuis gaan om te helpen bij het verdelen en verpakken. “Wij verkopen het vlees van de koe nog voor die geslacht wordt, waardoor we alles meteen in juiste hoeveelheden kunnen verdelen en verpakken. Met een koelwagen brengen we de bestellingen naar huis en op zaterdag kunnen de klanten hun vers vlees al ophalen. Die vrijdagen zijn altijd hard werken, maar het is het zeker waard.”

Na een zomerstop, gaat in september gaat het nieuwe pré-saléseizoen van start. In de zomer kan je wit-blauw natuurvlees kopen.
Na een zomerstop, gaat in september gaat het nieuwe pré-saléseizoen van start. In de zomer kan je wit-blauw natuurvlees kopen. - Foto: Kris Van Royen

In 1989 begonnen met één kalf

Geert was eerst vertegenwoordiger van een veevoederfirma. In 1989 had een klant van hem een kalfje waarmee hij niet veel kon doen. Om te lachen zei Geert dat hij dat kalf wel wou meenemen, en dat mocht hij. “Steek het in uw koffer en het is van u”, had de klant tegen hem gezegd.

Even later stond hij voor zijn vrouw met zijn eerste kalf. Een week later kocht Geert zijn tweede kalf, en nog even later had hij een tweeling bij. Na een jaar kon het koppel echt beginnen kweken.

“We komen allebei uit een landbouwfamilie”, vertelt Kris. “Een nonkel van mij had lege rundveestallen en daar hebben we dat kalf naartoe gebracht. Een jaar later stonden zijn stallen vol. Ook de rundveestallen van mijn ouders en Geert zijn ouders stonden na een tijdje vol. We hadden duidelijk de smaak te pakken, dus besloten we in 1991 een boerderij te kopen en aan ons eigen bedrijf te beginnen. Geert stopte toen ook met zijn andere job. Ik stopte met werken bij de bank in 1997.

Op dit bedrijf stond vroeger een oud huis met wat oude stalletjes. We hebben heel veel verbouwd. Eerst hebben we een varkensstal gebouwd, daarna een rundveestal. Om de 2 jaar hebben we een nieuwe stal gezet. In 1993 was de eerste stal klaar, en dan hebben we de zeugen van Geert zijn ouders overgenomen. Nu staan er 8 stallen, en dit jaar gaan we nog een rundveestal bijbouwen.”

Thuisverkoop

“In het begin was de thuisverkoop wat zoeken, maar dat brengt nu zeker meer op dan wanneer een koopman alles opkoopt. Die zei dan: ‘Je krijgt zoveel euro voor dat rund.’ Dan moest je daar maar blij mee zijn. Als de prijzen veel te laag staan, en je altijd maar moet aannemen wat ze je aanbieden, blijft het niet duren. Nu kunnen we zelf de prijs bepalen, en we verkopen goed.

Eerst verkochten we enkel vlees in de winter, want dan is de pré-salésmaak optimaal. In de winter staan de runderen binnen en krijgen ze ander eten, waardoor die zoutsmaak wat verdwijnt tegen de zomer. Op 8 mei versnijden we de laatste pré-salé, maar aangezien de vraag naar ons vlees bleef komen, beslisten we om in de zomer ook witblauw natuurvlees te verkopen. Dan is het over het algemeen rustiger en staan de mensen minder stil bij het opvullen van de diepvries. Dan heb je meer klanten die vragen om kleinere bestellingen voor bijvoorbeeld een barbecue.

Het eerste weekend van september doen we normaal gezien altijd een kick-off van het nieuwe pré-saléseizoen op de jaarmarkt in onze straat. Dan bakken we hier vooraan op het erf ongeveer 600 hamburgers op een OFYR-barbecue met ingrediënten uit de buurt. Een hamburger van ons bevat een speciaal gebakken polderbroodje, zeekraal uit het Verdronken Land en geitenkaas van een vriend.

Elk jaar leren de mensen ons beter kennen en wordt het drukker. Dat is dus een mooie start van ons nieuw seizoen en die dag krijgen we ook al heel veel bestellingen binnen van vaste en nieuwe klanten. De eerste 4-5 runderen verkopen we tijdens die jaarmarkt.”

Kris en Geert gaan al het vlees zelf verpakken bij slager.
Kris en Geert gaan al het vlees zelf verpakken bij slager. - Foto: Kris van Royen

Ingezet op naamsbekendheid

“Ons bedrijf heeft best snel naamsbekendheid gekregen. De laatste jaren is de korte keten ook veel bekender en belangrijker geworden, en dat hebben wij zeker gemerkt in onze verkoop.

We doen onder andere elk jaar mee met ‘De week van de korte keten’ en via die weg zijn hier al verschillende filmploegen geweest. Ons vlees heeft een uniek verhaal en dat spreekt mensen aan. Ik werd zelfs gevraagd om tijdens het landbouwsalon 3 jaar geleden een interview met De Madammen van radio 2 te doen en een dag later moest ik daar ook een presentatie over ons bedrijf geven. Dankzij al die reclame gingen de verkoopcijfers snel de hoogte in.

We staan normaal gezien ook elk jaar op de Doelse Feesten, de Fokveedag in Beveren, het Farmfoodfestival… Gans de maand augustus zit vol activiteiten waarbij we hamburgers gaan bakken om reclame te maken. We bakken dan niet alleen, maar we laten iemand ook heel de dag opnieuw uitleggen wie wij zijn en wat wij doen. Dan kijken klanten op een andere manier naar hun hamburger en nemen ze ook sneller een folder mee. Elke keer opnieuw krijgen we daar nieuwe klanten mee.”

Acties in tijde van corona

“In deze coronatijd is het wat moeilijker om andere mensen te betrekken bij ons verhaal, maar we doen ons best. Zo loopt hiernaast bijvoorbeeld een wandelroute, want men wil hier het grootste natuurbelevingspark van Europa van maken: het Grenspark Groot Saeftinghe. Dat is een heel drukbezochte route, en daar maken wij dan handig gebruik van door een reclamebord langs de weg te zetten met folders. Elke week krijg ik wel een paar mailtjes van mensen die zo’n folder hebben gelezen. In de zomer zetten we ook een huifkar op straat met koelboxen met frisdrank of wat pintjes. Dan kunnen de wandelaars daar iets uit nemen en een euro in een doos steken.”

1 mei is hoogdag

De runderen van het Saeftingherhof staan van 1 mei tot 1 november op het Verdronken Land van Saeftinghe “De dieren mogen pas op 1 mei naar buiten, want de grondvogels in dit gebied moeten eerst de kans krijgen om hun eieren uit te broeden”, legt Kris uit.

“Na 1 november heeft de grond weer rust nodig. Er zijn bepaalde mensen die heel graag komen helpen bij het buitenlaten van de koeien. Die bellen ons een week daarvoor al op om te zeggen dat we hen niet mogen vergeten. We hebben ook echt veel mensen nodig om ervoor te zorgen dat de koeien niet de verkeerde kant op lopen. We moeten dan ongeveer 7 km afleggen naar de juiste plaats, dus dat gaat niet altijd van een leien dakje. Er moet maar één koe de verkeerde kant op lopen, en heel de kudde volgt.

Tot 40 jaar geleden stonden hier schapen te grazen, maar de laatste herder stopte er toen mee. Omdat het gebied van 2500 ha, onder beheer van de natuurorganisatie ‘Het Zeeuwse landschap’, toch grazers nodig had, zijn er runderen in de plaats gekomen. Wij en 3 andere rundveebedrijven beheren elk een deel van dit gebied. Onze runderen hebben er een oppervlakte van 250 ha.

Wij hebben op dat natuurgebied een verzamelbox staan met drinkbakken. Daar kunnen de koeien zoet water drinken, want het zoete rivierwater van de Schelde mengt zich daar met het zoute water van de Noordzee. Daardoor is het water in Saeftinghe brak. In het begin van de zomer blijven de koeien dicht bij die bakken, maar als het kouder wordt, gaan ze steeds verder eten zoeken. Dan komen ze niet elke dag terug, want soms vinden ze poelen met zoet water of drinken ze regenwater van de grassen. Dan verspreiden ze zich meer, en is het moeilijker om alle dieren in het oog te houden.”

Met GPS-trackers houden Kris en Geert hun runderen in het oog.
Met GPS-trackers houden Kris en Geert hun runderen in het oog. - Foto: KVR

Koeien uitgraven

“Wij hebben ervoor gekozen om te werken met Belgisch witblauw. Dat zijn rustige, maar sterke dieren. Dat is belangrijk voor als een rund vast komt te zitten. Als je dat moet uitgraven, heb je liever dat dat rustig verloopt.

Twee keer per dag lopen de geulen in dat gebied vol met water. De dieren voelen aan wanneer het water opkomt en gaan dan hoger en droog staan. Doordat de watergeulen soms dichtgroeien met gras, kan het wel gebeuren dat een dier daarin vast komt te zitten. Dan moeten we dat gaan bevrijden met touw en schop.”

Volgen via app

Geert en Kris volgen hun runderen op door gebruik te maken van halsbanden waarin een gps-tracker zit. “Dat systeem moeten we binnenkort terug op poten zetten, want in de winter gebruiken we dat niet. De tracker in de halsband is verbonden met een app. Als die aangeeft dat een koe zich al meer dan 6 uur niet verplaatst heeft, gaan wij kijken. Via de app kunnen we onszelf dan zien lopen en de koe zien staan. Zo hebben we ze snel gevonden. Dat gebeurt ongeveer 2 keer per zomer.

Toen we die apparatuur niet hadden, was alles een stuk moeilijker. Dan gingen we elke dag de koeien tellen, en als bleek dat we een koe misten, moesten we een gigantisch gebied doorzoeken. Dat zoeken duurde soms dagen. Zonder app was dat dus zeer arbeidsintensief en tijdrovend.”

Bezoek aan het Saeftingherhof

Geert en Kris hebben hun bedrijf ingeschreven bij de toeristische dienst in Beveren. Zo kunnen ze groepsbezoeken ontvangen van bijvoorbeeld Okra, de Gezinsbond, de KVLV, scholen… “Om te beginnen krijgen de groepen een rondleiding op het bedrijf met wat uitleg”, zegt Kris. “De meeste groepen komen in de zomermaanden, maar dan staat er niet veel vee op stal.

De groepen krijgen de mogelijkheid om met ons tot aan het Verdronken Land te gaan, waar de koeien staan. Maar sommige groepen hebben een strikte planning, en dat neemt natuurlijk veel tijd in beslag. We bieden daarom 3 verschillende types bezoeken aan. Eén daarvan is met een wandeling erbij. Als de groepen terugkomen, geven we hen proevertjes van op de barbecue van de soorten vlees die wij aanbieden.

In mei doen we normaal ook elk jaar onze klantendag, die noemen wij Saeftingherdag. Alle klanten krijgen dan een uitnodiging om gratis te komen eten, drinken en genieten van de natuur op zondagnamiddag. Dan zetten we de barbecue op de dijk in het Verdronken Land van Saeftinghe en dan zorgen wij ook voor een gegidste wandeling.

We zijn zeer blij dat we enkele jaren geleden de overstap maakten naar de korte keten. We zijn fier op ons bedrijf en natuurlijk zijn we onze klanten dankbaar voor hun vertrouwen. Op deze manier is de toekomst van ons bedrijf verzekerd. We hopen nog vele jaren ons pré-salévlees te verkopen!”

Sanne Nuyts

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken