Startpagina Actueel

Aantal veehouders daalt, Vlaamse melk blijft van topniveau

Ondanks de coronacrisis blijft de Vlaamse melk van topkwaliteit. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC). Het aantal melkveehouders is weer gedaald.

Leestijd : 1 min

Het aantal actieve melkveehouders in Vlaanderen blijft dalen, maar ze zijn wel heel productief. De 3.994 melkveehouders die er in 2020 waren (in 2019 waren er nog 4.107), produceerden samen 4,29 % meer melk dan het jaar ervoor. Bovendien leveren ze keer op keer Vlaamse melk van topkwaliteit.

Dat bewijzen de resultaten van het onderzoek dat het MCC voert, om de kwaliteit en de samenstelling van de melk die aan kopers wordt geleverd, te bepalen. De hoge bacteriologische kwaliteit van de melk weerspiegelt zich in een gemiddeld kiemgetal van amper 8.900 per ml en een gemiddeld coligetal van 13,1 per ml.

Verbeterde uiergezondheid

Een alsmaar verbeterende uiergezondheid resulteert voor het 2de jaar op rij in een gemiddeld celgetal dat lager is dan 200.000 per ml. Jarenlange intense controle op antibioticaresiduen in de melk werpt eveneens zijn vruchten af: in slechts 0,025 % van de melkleveringen worden residuen aangetoond. Dit speelt een belangrijke rol bij de kwaliteitsperceptie van de consument. Op maandbasis blijven meer dan 98 % van melkveebedrijven aan de strengste kwaliteitsnormen voldoen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken