Startpagina Actueel

Tractorenestafette van Groene Kring eindigt in Torhout bij landbouwminister Hilde Crevits

Al sinds dinsdag 13 april trokken de leden van Groene Kring, de grootste vereniging voor jonge land- en tuinbouwers, met een colonne tractoren dwars door Vlaanderen. Ze vragen daarmee aandacht voor hun toekomst, die steeds verder onder druk komt te staan. Op zaterdag eindigtde e tractorenestafette symbolisch in Torhout, de gemeente van minister van landbouw Hilde Crevits.

Leestijd : 2 min

De toekomst van de jonge boeren komt steeds verder onder druk te staan. De vergunningsverlening ligt quasi volledig stil en zo wordt het ondernemerschap van jonge boeren beperkt. Bovendien dreigt het stikstofdossier een grote impact te hebben op de mogelijkheid om een landbouwbedrijf uit te baten.

Geen ruimte om te boeren

Daarnaast zet het steeds veranderende beleid de rechtszekerheid van boeren op de helling. Daar komt nog bij dat de toegang tot grond steeds schaarser wordt, waardoor jongeren geen ruimte hebben om te boeren. Dit alles dreigt ervoor te zorgen dat jonge boeren en hun familiebedrijven niet meer verder kunnen.

Om de burger en de regering duidelijk te maken dat jonge boeren net van heel groot belang zijn voor de toekomst van het voedsel en het landschap in ons land, vindt tussen 13 en 17 april een tractorenestafette plaats. Elke dag reed de colonne door een andere Vlaamse provincie.

Op zaterdag 15 april eindigde de estafette in het West-Vlaamse Torhout. Daar kwam symbolisch 1 tractor met een aangeklede kar bij minister van Landbouw Hilde Crevits toe en zo ook aan de regering een duidelijk signaal geven: jonge boeren zijn belangrijk voor ieders toekomst.

Toekomst van de Vlaamse landbouw

“Al de hele week reden mijn collega’s door Vlaanderen. In West-Vlaanderen sluiten we de tractorenestafette af bij minister Crevits. De boodschap dat jonge boeren belangrijk zijn voor de toekomst van elke Vlaming, hebben we de voorbije dagen duidelijk gebracht. Nu is het belangrijk dat de regering rekening houdt met onze boodschap’, zegt Celine Brutsaert, provinciaal voorzitter voor West-Vlaanderen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken