Startpagina Actueel

Vlaanderen start zoektocht naar Nationale Parken en Landschapsparken

Vlaanderen gaat op zoek naar kandidaten voor drie extra Nationale Parken en drie nieuwe Landschapsparken die het de komende jaren wil oprichten. Dat hebben Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) maandag aangekondigd aan de Mechelse Heide in het Nationaal Park Hoge Kempen. Tot 15 september 2021 kunnen kandidaten intekenen op de oproep. In 2023 moet de eigenlijke erkenning van de nieuwe Vlaamse parken volgen.

Leestijd : 2 min

Het Nationaal Park Hoge Kempen is momenteel het enige Nationale Park in Vlaanderen, uitgestrekt over tien Limburgse gemeenten. Het Limburgse park, een natuurgebied met meer dan 12.000 ha beschermde heide en bos, trekt jaarlijks meer dan 1,2 miljoen bezoekers aan.

3 extra Nationale Parken, 3 nieuwe Landschapsparken

Vlaanderen gaat nu op zoek naar drie extra Nationale Parken - bovenop het Nationaal Park Hoge Kempen - en drie nieuwe Landschapsparken. "Als we nog één compromis moeten maken over natuur in Vlaanderen, is het wel dat er over natuur nauwelijks nog compromissen te maken zijn. En is er geen betere manier om dat te doen dan door de Nationale parken en Landschapsparken uit te bouwen", zegt minister Demir.

"Natuur is geen opsmuk in het Vlaams beleid. Het staat centraal in het beleid. Stellingen dat Vlaanderen hiervoor te klein is, moeten definitief naar de prullenmand. We gaan ruimte maken." Bij de Landschapsparken komt de klemtoon te liggen op landschapskwaliteit en de verschillende functies van het gebied.

Erfgoed is van belang voor de toekomst van Vlaanderen

"In een Landschapspark gaan landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme hand in hand", vult minister Diependaele aan. "Erfgoed is van belang voor de toekomst van Vlaanderen, voor het debat over identiteit en voor de zoektocht naar wat ons allen bindt. Daarom speelt ook erfgoed een belangrijke rol in deze Landschapsparken."

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken