Startpagina Actueel

Het verhaal van één van de eerste Vlaamse sojaboeren

Jimmy De Prins uit Grimbergen, op een boogscheut van Brussel, is één van de eerste Vlaamse landbouwers die soja teelt op zijn akkers. In zijn teeltplan zitten aardappelen, gerst, tarwe, maïs, ... en om meer gewassen in de rotatie te hebben heeft Jimmy ook gekozen om soja te verbouwen.

Leestijd : 3 min

De inspanningen die gedaan worden door de private en publieke projectpartners voor ‘Vlaamse soja’ noemt hij een prachtig initiatief.

Begeleiding en afname

Het feit dat de landbouwer teeltbegeleiding krijgt én dat de afnemer achter het product staat en een steunpremie geeft, waren belangrijke punten met de teelt van soja te starten.

Momenteel zaaide hij 5ha uit op lichtere grond. “Het is niet de lichtste en ook niet de zwaarste grond, ik heb voor een tussenoplossing gekozen om het eerste jaar te proberen”, geeft Jimmy aan.

Eind april stond hij al klaar om de soja te gaan zaaien, maar hij moest nog wachten tot de Ijsheiligen gepasseerd waren. Volgens de volksweerkunde zijn de Ijsheiligen (11-14 mei) de laatste dagen in het (voor)jaar waarop nog nachtvorst kan optreden. Jimmy dacht al in april te zaaien omwille van de ervaring in de maïsteelt: vroeger zaaien leverde hier een productiviteitsverhoging en maïs en soja zijn allebei een tropisch gewas.

Teelttechniek

Het zaaien gebeurde met een graanzaaimachine waarbij om de rij één zaaipijp werd afgesloten zodat tot een rijenafstand van 30 cm werd gekomen. Naar verluidt zou dit ideaal zijn. Jimmy ploegde zijn sojaveld ook niet. Ploegen doet hij trouwens al enkele jaren niet meer, dus vond hij het van belang dat soja dit ook niet vereiste.

Soja is een vlinderbloemige en kan stikstof capteren uit de lucht. Bemesting zou volgens onderzoekers dan ook niet nodig zijn. Toch gaf de boer een lichte dierlijke bemesting. Jimmy geeft aan dat hij als boer graag direct iets goed ziet groeien en dat je als boer graag hebt dat het gewas er van in het begin goed op staat.

Hij heeft onmiddellijk gemerkt dat soja een tropische plant is, want het gewas heeft niet geweten van de droogte en hitte. Het gewas staat nu mooi te velde tot kniehoogte.

Wildschade

Jimmy De Prins geeft aan dat hij al altijd een beetje een pionier is geweest om niet al zijn eieren in één mand te leggen. Zo heeft hij in het verleden ook al koolzaad geteeld, maar is hier terug van afgestapt omwille van de grote duivenschade die hij ondervond in de regio rond Brussel. Voor de sojateelt bleken dit jaar de eerste twee weken cruciaal te zijn voor duivenschade. De vogels pikken de jonge planten uit de grond en eten de boon op. Eens de plant een stevige wortel heeft, is deze schade geweken.

Een opbrengst van drie ton sojabonen per hectare moet minimaal het doel zijn om enig teeltrendement te halen. Hiermee zou het saldo op het niveau van de wintertarwe komen te liggen.

Ganse keten

Tot slot bemerkt Jimmy dat het belangrijk is dat heel de keten achter de sojateelt staat. Als boer ben je niets met de teelt als de verwerking en afzet niet in orde is. Bovendien herhaalt hij dat er in de fase van de introductie van een nieuw gewas, er absoluut teeltbegeleiding moet zijn. Jimmy geeft aan echt in de sojateelt te geloven en maakt de reflectie naar de maïsteelt. Dit is ook een tropisch gewas dat in de jaren zestig-zeventig op kleine schaal is geïntroduceerd. Nu vinden we maïs in bijna iedere straat in Vlaamse velden.

T.D.

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken