Startpagina Actueel

Spilfiguur fipronilcrisis vraagt voorwaardelijke straf

De 49-jarige Patrick R. uit Ravels, de spilfiguur van de fipronilcrisis, erkent bij monde van zijn advocaat dat hij zich niet bekommerd had om vergunningen en dat hij de benaming fipronil had weggelaten op het etiket van zijn wondermiddel Dega-16. "Maar niet om klanten te misleiden. Hij wilde gewoon niet dat concurrenten zouden weten wat er in zijn product zat, want hij dacht echt dat hij de kip met de gouden eieren had gevonden", pleitte meester Pieter Helsen.

Leestijd : 3 min

De advocaat schetste vrijdag hoe de ontwikkeling van Dega-16 tot stand was gekomen. De bestuurders van de Nederlandse ontsmettingsfirma Chickfriend hadden bij Patrick R. aangeklopt, omdat ze een doeltreffender middel zochten om bloedluis bij pluimvee mee te bestrijden. De beklaagde kwam via zijn ex-vriendin bij een Roemeense groothandel terecht, waar hij het dierengeneesmiddel fiprocid kocht, dat fipronil als actief bestanddeel heeft.

Pluimveebedrijven werden misleid

"In de brochure van de groothandel stond dat het in veebedrijven gebruikt kon worden, dus hij dacht dat het wel goed zat. Hij stelde er zich voor de rest weinig vragen bij. Aangezien het product gewoon binnen de EU verkocht werd, ging hij ervan uit dat hij geen vergunningen nodig had. Hij erkent dat hij daar in de fout is gegaan", zei advocaat Helsen. Hij leverde het product aan Chickfriend en voegde er later op hun vraag nog menthol en eucalyptusolie aan toe, zodat de spuitkoppen van hun sproeisystemen niet verstopt raakten. Het kreeg de naam Dega-16 en bleek bijzonder effectief voor de bestrijding van bloedluis, een echt wondermiddel.

Fipronil is echter schadelijk voor de mens en mag dus niet worden toegediend aan dieren die bestemd zijn voor de voedselproductie. Op de wettelijke documentatie en op het etiket van Dega-16 stond ook niet vermeld dat er fipronil in zat, waardoor de pluimveebedrijven misleid werden. Volgens de verdediging was dat echter niet de bedoeling. "Alle verwijzingen naar fipronil werden weggelaten om zijn concurrenten in het ongewisse te laten. Hij dacht dat hij de kip met de gouden eieren had gevonden en wilde niet dat zijn product kon worden nagemaakt. Maar strikt juridisch gaat het wel om schriftvervalsing."

Helsen benadrukte wel dat zijn cliënt altijd open kaart had gespeeld met de servicebedrijven die Dega-16 bij hem gekocht hadden: zij wisten wel degelijk dat er fipronil in zat. "Maar of zij ook zo eerlijk waren naar hun klanten toe, blijft de vraag. Ik ben er zeker van dat een aantal grote bedrijven het wisten. Zij doen namelijk om de zoveel maanden zelf een kwaliteitscontrole op hun eieren. Fipronil bleek achteraf gezien ook niet zo gevaarlijk te zijn. Nederlands onderzoek wees uit dat het risico voor de volksgezondheid verwaarloosbaar was."

Openbaar ministerie vraagt 4 jaar cel en 800.000 euro boete

Het openbaar ministerie had donderdag 4 jaar cel en 800.000 euro boete voor Patrick R. gevorderd. De verdediging vond dat overdreven: de bestuurders van Chickfriend hadden in Nederland maar een jaar cel gekregen. "Bovendien zijn de gevolgen voor mijn cliënt al zwaar: op al zijn bezittingen werd beslag gelegd en hij is compleet geruïneerd. Met de schadeclaims die hem boven het hoofd hangen, zal hij ook voor de rest van zijn leven geruïneerd blijven."

Na het faillissement van zijn bedrijf vond Patrick R. nergens nog werk. Hij maakt nu tuinmeubels in zijn garage. Zijn advocaat pleitte voor een straf met uitstel gekoppeld aan voorwaarden en vroeg de rechtbank om geen beroepsverbod op te leggen en om de gevorderde verbeurdverklaring van 938.270 euro af te wijzen, omdat hij geen persoonlijke inkomsten gegenereerd had. Volgende vrijdag wordt er voor de andere beklaagden gepleit.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken