Startpagina Akkerbouw

Gele roest goed opvolgen in tarwe

Waarnemingen in de wintertarwe uitgevoerd door het Landbouwcentrum Granen en partners de voorbije week, toont aan dat de ontwikkeling van gele roest in het gewas, best goed opgevolgd wordt komende weken.

Leestijd : 1 min

Gele roest werd vorige week bij 8 van de 25 waarnemingspercelen waargenomen. Bij de meeste percelen is de aantasting voorlopig beperkt, bij 1 perceel werd de schadedrempel bereikt. Voornamelijk gevoelige rassen worden best goed opgevolgd de komende week.

Andere ziekteontwikkeling

Bladseptoria is op bijna alle waarnemingspercelen aanwezig, maar nog niet in die mate dat er behandeld moet worden gezien het groeistadium van de wintertarwe. Dit moet de komende weken wel verder worden opgevolgd.

Oogvlekkenziekte werd op 1 perceel in zeer beperkte mate waargenomen. Na stadium ‘tweede knoop’is een behandeling nog weinig efficiënt.

Meeldauw en bruine roest werden nog nergens in belangrijke mate waargenomen en zullende komende weken verder worden opgevolgd.

Ontwikkelingsstadium

De meerderheid van de wintertarwe (59%) bevindt zich op dit moment in het stadium ‘1e knoop’. 6% van de tarwe heeft het stadium ‘2e knoop’ al bereikt.

LCG

Lees ook in Akkerbouw

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken