Hebe: de ideale plant voor een langdurig zomerse sfeer

Hebe bloeit met witte, lavendelblauwe, paarse, roze of lilakleurige bloemen.
Hebe bloeit met witte, lavendelblauwe, paarse, roze of lilakleurige bloemen.

Vanaf nu zijn deze schitterende planten - ook wel potveronica, Hebe-Veronica of, en dit is de correcte Nederlandse benaming, struikveronica genoemd - overal te koop. Reden genoeg om eens op te snorren waar deze plant vandaan komt en hoe we ze het beste kunnen verzorgen om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten.

Botanisch

Het geslacht Hebe behoort net als de Buddleja's (vlinderstruiken) tot de familie van de Scrophulariacea. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Hebe regelmatig bezocht wordt door vlinders. Dat de plant vaak verkeerdelijk de naam Veronica meekrijgt, komt door het feit dat ze vroeger ingedeeld was in een andere plantenfamilie en daar deel uitmaakte van het geslacht Veronica. Er zijn meer dan 100 soorten Hebe, allemaal bladhoudende en bloeiende struiken. Ze komen van nature enkel op het Zuidelijke halfrond voor: voornamelijk in Nieuw-Zeeland en enkele soorten in Australië en Zuid-Amerika.

Sommige soorten hebben kleine, schubvormige blaadjes die dicht bij elkaar op de tak zitten, waardoor ze wel wat op kleine conifeertjes lijken of soms verward worden met heidekruid. De botanische soorten bloeien voornamelijk met witte bloemen die meestal gegroepeerd samengroeien in een bloempluim op het einde van de takken. In hun natuurlijke omgeving zijn het doorlevende struiken (met naargelang de soort een volwassen grootte tussen 15 en 120 cm) die geen slapende ogen vormen op het verhoutte deel van de takken. Net als lavendel mogen ze dus niet gesnoeid worden tot in het verhoutte gedeelte, wel in de bebladerde, jonge twijgen. Jammer genoeg zijn de meeste soorten in ons klimaat niet wintervast en overleven de soorten die verhandeld worden als doorlevende tuinplant de strenge winters niet zonder extra bescherming.

Tuinplant

Hebe wordt in ons klimaat eerder zelden toegepast als volle grondplant. Soms duiken enkele meer vorstbestendige soorten wel eens op in catalogi van kwekerijen, het gaat dan vaak over kleinbladige soorten zoals de Hebe “Buxifolia”, een laag blijvend struikje met dicht op elkaar groeiende blinkende, kleine, donkergroene blaadjes, Hebe armstrongii, een botanische soort met bronsgroene schubvormige blaadjes en witte bloemetjes, en Hebe “James Sterling”, een laagblijvende, eerder in de breedte groeiende struik met groengele schubachtige blaadjes. Ze groeien goed op iedere, vlot vocht doorlatende, humusrijke grond met een voorkeur voor licht zure gronden en ze houden van de volle zon. Ze verdragen ook zilte zeelucht en zijn zeer goed bestand tegen luchtvervuiling. Snoeien is vanwege de langzame en compacte groeiwijze zeker niet ieder jaar nodig en gebeurt best in het late voorjaar. Takjes die te lijden gehad hebben onder vorstschade kunnen dan ook weggesnoeid worden.

Hebe als potplant

Hebes zijn schitterende potplanten, zeker voor de wat minder winterharde (vaak grootbladige) soorten en hybriden is dit een uitstekende optie. Zorg voor een pot die qua grootte in verhouding is met de plant (de potdiameter is minstens zo groot als de plantdiameter). Door de eerder trage groei van de Hebe- struikjes kan de pot meerdere jaren dienstdoen voor dezelfde plant. De planten blijven jaarrond groen en zullen iedere zomer (afhankelijk van de soort) bloeien tussen juli en oktober. Wordt het kouder dan -2°C dan hebben de meeste grootbladige soorten toch wel wat extra bescherming nodig. Dek de voet goed af met isolerend materiaal (afgevallen blad, stro…) en bescherm het loof met noppenfolie tijdens de vorstperiode. Of je kan ze binnen overwinteren op een lichte, vorstvrije plek zoals een veranda of een vorstvrije serre.

De mooiste en sterkste Hebes

De bloeiende pothebes, met groen of bont bladeren en hun opvallend grote wit of blauw getinte bloemen, die momenteel overal op de markt aangeboden worden, zijn het resultaat van gerichte kruisingen tussen verschillende soorten Hebe. Door die gerichte kruisingen ontstonden een groot aantal cultivars die bloeiend kunnen aangeboden worden vanaf juli tot ver in oktober. Er werden zelfs specifieke cultivars ontwikkeld voor de Allerheiligen verkoop, die nog volop bloeien rond 1 november.

Vaak worden deze planten niet onder hun botanische naam, zoals gebruikelijk is bij planten, te koop aangeboden maar onder een merknaam (vb. Hebe Granda, Hebe Donna, Hebe Magicolors). Dit heeft te maken met het feit dat vele van deze planten kwekersrechtelijk beschermd zijn en niet zonder toestemming van de veredelaar verder mogen gekweekt worden. Voordeel van deze manier van werken is dat de kwaliteit van de te koop aangeboden planten gegarandeerd is en men, mits de juiste verzorging, zeker is van een lange, rijke bloei.

Hebe Magicolors is een relatieve nieuwkomer op de markt die het goed doet in volle grond en als potplant. Deze Hebe onderscheidt zich door veranderende kleuren doorheen de seizoenen. Afhankelijk van de temperatuur en de lichtintensiteit verkleuren de planten van groen, brons en witbont in de zomer naar magisch rood, paars en roze in de winter.

Onderhoudstips.

Hebe geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats en verdraagt ook volle zon. Ook binnen op een klare, heldere plaats kan men tot zes weken genieten van de rijke bloei.

Geef Hebe in pot regelmatig water zodat de potkluit niet uitdroogt. Vermijdt echter wel staand water onderaan in de pot.

Verwijder uitgebloeide bloemen en geef om de twee weken wat meststof voor terras- en balkonplanten voor een nog rijkere bloei.

Wie zeker wil zijn dat het plantje de winter overleeft moet hem vorstvrij op een klare plaats overwinteren. Wie niet over een geschikte overwinteringsruimte beschikt kan de plant gewoon op een beschutte plek op het terras of balkon laten. Voorzie de nodige winterbescherming als de temperatuur lager wordt dan 2°C.

Na de winter ompotten met wat verse kwaliteitspotgrond en de eventueel verdroogde takjes wegknippen volstaan om hem terug aan de bloei te krijgen. Om de plant goed gevuld en compact te houden kan je hem na de ijsheiligen dieper terugsnoeien (tot enkele cm boven de houtige stengels).

G.B.

Meest recent

Meest recent