Startpagina Actueel

Coronavirus stuwde thuisconsumptie groenten en fruit omhoog

De Belg consumeerde vorig jaar meer groenten en fruit. Dat blijkt maandag uit een bevraging van het marktonderzoeksbureau GfK Belgium bij een panel van 6.000 Belgische gezinnen in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Toch eten de Belgen nog altijd te weinig groenten en fruit. Daarom zet VLAM een nieuwe tv-campagne op poten.

Leestijd : 1 min

Wegens de coronacrisis moest de Belg noodgedwongen meer thuis consumeren. De voedingsbestedingen in de retail namen dan ook met 12 procent toe. Ook de thuisconsumptie van groenten en fruit kende in 2020 een toename. Vorig jaar kocht de Belg gemiddeld 40 kilogram verse groenten tegenover 36 kilogram in 2019 (+11 procent).

Het thuisverbruik van fruit steeg van 43 kilogram in 2019 naar 45 kilogram in 2020 (+4 procent). De nummer een in de groentekorf bleef de tomaat (5,51 kilo), gevolgd door de wortel (5,04 kilo) en ajuin (3,87 kilo). In de fruitkorf bleef de banaan (7,42 kilo) koploper voor de appel (7,33 kilo) en sinaasappelen (6,09 kilo).

Ondanks de stijging eet de Belg nog altijd te weinig groenten en fruit. Daarom lanceert VLAM een nieuwe tv-campagne om groenten en fruit van bij ons extra in de kijker te zetten. De campagne kadert bovendien in het initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) om 2021 uit te roepen tot Internationaal Jaar van de Groenten en Fruit. De tv-campagne zal in mei en september te zien zijn op heel wat zenders in Vlaanderen en Wallonië.

Belga

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken