Startpagina Actueel

Europa breidt de flexibiliteit van de controles van het gemeenschappelijk landbouwbeleid uit voor 2021

Aangezien er nog altijd beperkingen gelden in de hele EU, heeft de Commissie regels aangenomen om de flexibiliteit uit te breiden tot 2021 voor het uitvoeren van controles die nodig zijn voor steun in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

Leestijd : 1 min

De regels maken het mogelijk om bezoeken op boerderijen te vervangen door het gebruik van alternatieve bronnen van bewijs, waaronder nieuwe technologieën zoals satellietbeelden of foto's met geotags. Dit zorgt voor betrouwbare controles terwijl de bewegingsbeperking wordt gerespecteerd en fysiek contact tussen landbouwers en inspecteurs tot een minimum wordt beperkt. Bovendien omvatten de regels flexibiliteit rond timingvereisten voor controles.

Hierdoor kunnen de lidstaten controles uitstellen, met name tot een periode waarin bewegingsbeperkingen worden opgeheven. Bovendien omvatten de regels een vermindering van het aantal uit te voeren fysieke controles ter plaatse voor gebieds- en diergerelateerde maatregelen, investeringen in plattelandsontwikkeling en marktmaatregelen. Deze regels zijn bedoeld om de administratieve lasten van de nationale betaalorganen te verlichten door zich aan de huidige omstandigheden aan te passen en tegelijkertijd de nodige controles voor GLB-steun te waarborgen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken