Startpagina Actueel

Eerste insect voor menselijke consumptie goedgekeurd in EU

Er is voor het eerst een insect goedgekeurd voor menselijke consumptie in de Europese Unie. Op voorstel van de Europese Commissie hebben experts van de lidstaten ermee ingestemd om gedroogde gele meelworm als voedingsproduct toe te laten op de Europese markt.

Leestijd : 2 min

Meelwormen zijn larven van de meeltor en zijn rijk aan vetten, vezels en proteïnen. Ze zullen binnenkort opgediend kunnen worden als snack, of in poedervorm gebruikt worden voor de productie van, bijvoorbeeld, koekjes, smoothies of pastaproducten, zo deelde de Commissie dinsdag mee.

Alternatieve bron van proteïnen

De Europese landbouwstrategie "'Van boer tot bord" bestempelt insecten als een alternatieve bron van proteïnen die kunnen helpen om het voedingssysteem duurzamer te maken. In andere werelddelen eten miljoenen mensen dagelijks insecten, maar een doorbraak op de Europese markt is om culturele en regelgevende redenen vooralsnog uitgebleven. De goedkeuring van de gedroogde gele meelworm gebeurde op basis van een nieuw wetgevend kader dat sinds 2018 van kracht is en de toelating van zogenaamde novel foods regelt.

Begin dit jaar oordeelde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) dat het verorberen van de meelwormen geen probleem stelt voor de menselijke gezondheid. EFSA waarschuwde wel dat mensen met bepaalde allergieën de insecten misschien beter niet eten.

Frans bedrijf had om markttoelating gevraagd

Een Frans bedrijf had bij de Commissie om markttoelating gevraagd. Aangenomen wordt dat de Commissie binnen enkele weken definitief het licht op groen zal zetten. Er liggen intussen nog elf andere vergunningsdossiers op tafel. Her en der in Europa kunnen insecten overigens al onder bepaalde voorwaarden als voedingsproduct worden verkocht in afwachting van een definitieve goedkeuring.

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken