Startpagina Actueel

Minister Weyts in overleg met landbouworganisaties over incidenten met stalvloeren

Op een overleg met Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat gaat Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister voor Dierenwelzijn, kijken wat mogelijk is om stijgende incidenten met door betonrot aangetaste roosters te beperken. De voorbije weken en maanden zijn meerdere ongevallen gemeld en zijn ook varkens als gevolg van wegzakkende stalvloeren gestorven.

Leestijd : 3 min

In de Westhoek zijn de voorbije weken en maanden opvallend meer incidenten vastgesteld met brekende en wegzakkende stalroosters op varkenshouderijen.

Bij zulke ongevallen zijn ook varkens gestorven. De brandweerzone West-hoek heeft zelfs een speciale dierenreddingsteam om op getroffen bedrijven hulp te gaan verlenen.

Zelf controleren

Dat is ook Ludwig Vandenhove, Vlaams parlementslid voor Vooruit, niet ontgaan. Hij bracht het onderwerp op de agenda van de commissie Dierenwelzijn in het Vlaams parlement.

“De mestputten begeven het doordat ze gemaakt zijn van beton, waar scheurtjes in komen door ammoniak en mestgassen. Een regelmatige controle op scheuren of schade kan al veel dierenleed voorkomen.”

Meer zelf controleren is ook het advies dat Bart Vergote, zelf varkenshouder en woordvoerder van het Algemeen Boerensyndicaat, eerder al stelde. “De oplossing is niet eenvoudig. Er is geen ander materiaal dat geschikt is. Regelmatig controleren is de opdracht en desnoods het preventief vervangen van roosters.”

Geen echte verklaring

Volgens minister Weyts is er geen echte verklaring voor het feit dat dergelijke feiten zich de laatste tijd meer lijken voor te doen.

“Dat gaat dan ongetwijfeld over investeringen die in dezelfde tijdsperiode werden gedaan, denk ik. Het is wel zo dat Vlaamse bedrijven groter zijn geworden, wat de kans verhoogt dat er zich iets voordoet.”

Niet alleen de varkenshouder kan preventief de stalroosters aan een grondige inspectie onderwerpen. “De inspecteurs van de dienst Dierenwelzijn gaan daarop geen controles uitvoeren. Ze kijken wel naar de staat van de roosters, maar aan de bovenkant van de vloer valt er niets te zien.”

Huisvesting roostervloeren

Uiteraard is bijvoorbeeld een geheel verbod op huisvesting op roostervloeren voor varkens totaal niet haalbaar. “Dit zou enkel kunnen na een voldoende lange overgangsperiode, omdat zo’n nieuwe vloer ook wel een serieuze investering vergt”, gaat minister Weyts verder.

Daarnaast zijn ook de invloeden op het milieu belangrijk. “De huidige emissiearme stalsystemen die op de markt zijn, maken praktisch allemaal gebruik van roostervloeren. Kijk maar naar het heikele stikstofdossier. Die emissiearme stalsystemen zijn net de standaard. Dat maakt een volledige omslag moeilijk, zeker op korte termijn.”

Problematiek in kaart

Wat zou dan wel kunnen? “We bekijken het probleem alleszins op een overleg met de landbouwsector, en dan vooral met de spelers op het veld, de Boerenbond en het ABS, om te kijken welke aanpak mogelijk is. Want het is inderdaad onaanvaardbaar dat dieren op zo’n manier moeten sterven. De sector heeft er trouwens alle belang bij om die problematiek in kaart te brengen, om te zien wat men eraan kan doen. Wat het zorgt voor heel wat onzekerheid en dierenleed.”

Of zoals ABS-varkenshouder Bart Vergote het terecht uitdrukte: “Als de vloer van je varkensstal instort, ben je beide kwijt: zowel de vloer als het varken.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken