Startpagina Actueel

Ingro wil met de nieuwe Agriplanter elk jaar 320 ha bloem- en spruitkool planten

Ingro, een coöperatie van groentetelers voor de industrie, heeft de Agriplanter in gebruik genomen voor de bloem- en spruitkolenteelt. De bedoeling is om jaarlijks op verschillende locaties van aangesloten leden 320 ha te planten. “Zo kunnen we 2.500 à 3.000 arbeidsuren uitsparen”, zegt Luc De Waele, accountmanager bij Ingro.

Leestijd : 3 min

Schaalvergroting biedt op vele vragen een antwoord, niet alleen in de teelt van (diepvries)groenten. Meer areaal betekent echter ook meer arbeid en dat kost veel.

De Agriplanter plant onder meer bloem- en spruitkolen in 4 rijen.
De Agriplanter plant onder meer bloem- en spruitkolen in 4 rijen. - Foto: LV

De aankoop van bijvoorbeeld een Agriplanter– vandaag lopen er een 6-tal in de kustprovincie – bedraagt al vlug 200.000 euro. Wie zo’n hoogtechnologisch werktuig aankoopt, kan van de Vlaamse overheid wel rekenen op een subsidie van 40 % voor jonge boeren.

Zware investering

Deze investering is uiteraard niet voor iedereen haalbaar. Dat is een van de redenen waarom Ingro, een coöperatie van groentetelers voor de industrie, een 4-rijige Agriplanter heeft aangekocht. Aangesloten leden kunnen hierop een beroep doen bij het planten, nu in de eerste plaats van bloem- en spruitkolenplanten. Een reservatiesysteem werd opgezet om te kunnen intekenen op de inzet van die Agriplanter (met medewerker).

Bloem- en spruitkolen

Ingro is een coöperatie van 1.200 groentetelers voor de industrie, waarvan er vandaag 800 actief zijn. “Ingro is een doelgerichte coöperatie waar het belang van de teler telt en niet het eigen winstbelang”, zegt Luc De Waele, accountmanager bij Ingro. In 2020 behaalde Ingro 103 miljoen omzet, wat omgerekend staat voor 500.000 ton groenten. “We verhandelen alle soorten groeten voor de industrie, maar spruit- en bloemkool zijn de grootste teelten, gevolgd door prei.”

Een dronefoto van een plantende Agriplanter.
Een dronefoto van een plantende Agriplanter. - Foto: Ingro

Dat zijn bij uitstek ook 3 arbeidsintensieve teelten. “Dat arbeidsintensieve roept enkele problemen op: de kostprijs van arbeid wordt duur en ook geschikte arbeiders vinden is vandaag niet meer zo eenvoudig.”

Als alles meezit – er moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de weersomstandigheden én met het planten op verschillende locaties van aangesloten telers – hoopt Ingro jaarlijks 320 ha met de Agriplanter te planten. “Zo kunnen we 2.500 à 3.000 arbeidsuren uitsparen.”

320 ha bloem- en spruitkolen betekent omgerekend circa 9 miljoen groenten. “Dat zijn 36 miljoen porties die we met deze Agriplanter kunnen planten”, aldus Luc De Waele.

Hart is robotmodule

Het hart van Agriplanter–van Belgische makelij–is de robotmodule die de plantjes uit de tray neemt en deze aflegt op een sensorhead. De sensorhead zorgt er vervolgens voor dat de kluitjes zonder planten worden verwijderd, zodat alleen kluitjes met plantjes effectief worden geplant. Naast de robotmodule zijn er nog modules voor de aan- en afvoer van de trays met plantjes. Dat is de module die de plantjes transporteert naar het plantelement en ook zorgt voor de juiste plantafstand in de rij.

“Er worden 4 planten per seconde geplant”, duidt Bart Parrein van Agriplanter. “Voordeel is dat de plant niet wordt losgelaten en in de bodem wordt gedrukt.” Agriplant heeft niet alleen machines bij ons lopen. Ook in onder meer Nederland, Canada, Amerika, Italië, Hongarije, Spanje... wordt de Agriplanter voor verschillende toepassingen ingezet.

Innovatie steunen

“We stemmen de automatische planter zoveel als mogelijk af op de wensen van de klant. Dat verschilt bijvoorbeeld van plantensoort en bodem. De bodem is anders in Vlaanderen, dan bijvoorbeeld in Italië of Spanje. Dat vraagt telkens andere instellingen waar we aan tegemoet komen.” Is 200.000 euro dan geen grote investering? “Het is vooral een duurzame investering. Grote bedrijven kunnen deze machine op een paar jaar afschrijven.”

Ook Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen verlenen medewerking. “De provincie steunt innovatie”, zegt Bart Naeyaert, gedeputeerde voor Landbouw. “In dit project gaat het ook over de kracht van samenwerking. Schaalvergroting noopt tot samenwerking en dit is hier een uitstekend voorbeeld van. Kosten worden meer en beter gespreid. De uitdagingen zijn vrij groot, maar door overleg en het talent om samen te werken, zetten we verdere stappen vooruit.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken