Startpagina Actueel

Vijf genomineerden strijden voor Bio-VLAM-award

In het najaar wordt voor het eerst een Bio-VLAM-award uitgereikt. Deze award is een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM en zet gepassioneerde bio-ondernemers met oog voor innovatie en duurzaamheid in de kijker. De 5 genomineerden zijn bekend: Abinda, BelOrta-Earth, bioboer Mark Van Hove, La vie est belle en Vitale Rassen.

Leestijd : 3 min

In februari lanceerde VLAM een oproep naar al wie biogecertificeerd is in Vlaanderen om zich in te schrijven voor de BioVLAM. We mochten 15 inschrijvingen ontvangen van uiteenlopende bedrijven, stuk voor stuk echte ambassadeurs. De dossiers waren van zeer hoog niveau en dragen allemaal bij tot de groeiende biosector. Innovatief en duurzaam ondernemen en de passie voor bio werden in elk dossier ruimschoots onderstreept. De jury had geen makkelijke taak om hieruit 5 genomineerden te selecteren.

Hieronder vindt u de keuze van de jury:

1. Abinda

Optimalisatie reststromen door integratie in het productieproces

Abinda.
Abinda. - Foto: VLAM

Astrid Dossche – CEO: “Abinda is een West-Vlaams familiebedrijf dat sinds 1988 staat voor heerlijke biologische en vegetarische voeding. Innovatie, duurzaamheid en creativiteit zijn daarbij onze kernwaarden! Een van onze projecten is het valoriseren van reststromen. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld okara (sojavezels), een bijproduct van de tofuproductie in een zusterbedrijf. Okara bevat nog heel wat eiwitten en natuurlijk vezels, en is daarom uitermate geschikt om toegevoegd te worden aan vleesvervangers. Een mooie stap naar een circulaire economie, en we zijn blij dat we met dit project genomineerd zijn voor de BioVLAM!”

2. Bel’Orta-EARTH

Een nieuw concept waaronder de coöperatie producten in omschakeling naar bio zal groeperen en vermarkten.

BelOrta-Earth.
BelOrta-Earth. - Foto: VLAM

Glenn Sebreghts - Divisiehoofd Marketing & Externe Communicatie: “Het doet ons een enorm plezier tot de BioVLAM-shortlist te behoren. Met ons EARTH-concept voor groenten en fruit in omschakeling naar biologische teelt mikken we op 3 fronten. We willen onze directe klanten bijstaan in de verkoop, eindconsumenten op een laagdrempelige manier informeren én onze producenten die de stap richting bio zetten optimaal ondersteunen. Daarvoor is een breed draagvlak essentieel. We zijn dan ook heel blij met deze erkenning maar vinden het vooral een sterk signaal dat een product in omschakeling hiermee de nodige aandacht én een belangrijke en noodzakelijke duw in de rug krijgt.”

3. Bioboer Mark uit Bekkevoort

Mechanisatie/ innovatie in de teelt van zoete aardappel (bataat), o.a. zelf ontwikkelde plantmachine, bestaande koelcel omgebouwd volgens eigen procédé voor curingproces.

Bioboer Mark Van Hove.
Bioboer Mark Van Hove. - Foto: VLAM

Mark Van Hove – zaakvoerder : « Het doet ons enorm veel deugd dat onze inspanningen om duurzaam en innovatief te werken gewaardeerd worden. We werken met eigen middelen en zetten ons met veel passie in voor deze sector. Deze nominatie is voor ons een teken van appreciatie en geeft energie om ons te blijven inzetten. Ons jaar is alvast goed!”

4. La Vie est Belle uit Oostkamp

Lancering convenience product met een hoog gebruiksgemak en veel bereidingsmogelijkheden waarbij ze de waarde van de hele keten hebben laten meespelen in het eindproduct.

La vie est belle.
La vie est belle. - Foto: VLAM

Matthias Blanckaert – zaakvoerder: “Wij geloven sterk in het belang van deze BioVLAM in het kader van het correct informeren van de consument en in de kracht van het draagvlak dat zij aanbieden. Deze nominatie is dan ook een zeer mooie erkenning. Niet alleen omdat dit het bio-ketenverhaal van onze inzending onderschrijft, maar vooral ook door het geloof dat dit legt in de lekkere en eerlijke voeding die wij produceren.”

5. Vitale rassen vzw

Samenwerking met verschillende boeren-vermeerderaars, de manier van zaden telen en vermeerderen en de eigenschappen van de ‘telersselecties’ die ze op die manier voor collega-bioboeren beschikbaar kunnen maken.

Vitale Rassen.
Vitale Rassen. - Foto: VLAM

Vitale rassen vzw : ”Wij zijn met z'n allen heel erg vereerd dat we bij de vijf genomineerden zijn! Dat is een mooie beloning voor onze inspanningen, maar ook goed nieuws voor het verhaal van onze zaden, dat hierdoor weer wat aandacht krijgt.”

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits juicht dit initiatief toe: “Deze eerste BioVLAM award zet niet alleen een aantal innovatieve bio-projecten in de bloemetjes, dit initiatief toont ook de opportuniteiten en de groeimarge die bio in Vlaanderen te bieden heeft. Zowel voor onze landbouwers, maar ook voor andere schakels in de keten liggen er kansen in bio.”

De jury gaat binnenkort langs bij de 5 genomineerden. In september wordt 1 laureaat geselecteerd en bekendgemaakt.

Lieven Vancoillie-VLAM

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken