Startpagina Bedrijfsnieuws

Claas moderniseert tractorfabriek in Le Mans

Gedurende de voorbije 3 jaar moderniseerde Claas zijn tractorfabriek in het Franse Le Mans. Vrijdag 21 mei vond de officiële opening plaats, uiteraard omwille van Covid-19 via een virtuele persconferentie.

Leestijd : 3 min

Claas gaf in 2017 het startschot voor een investering van 40 miljoen euro in zijn tractorfabriek in Le Mans. Doel is om naar ‘de fabriek van de toekomst’ te streven door het volledige assemblageproces een vernieuwing te geven net als een digitale transformatie van de fabriek.

Productie opdrijven

De investering moet er ook voor zorgen dat de tractorproductie in absolute aantallen omhoog kan en Claas verder groeit. Vandaag worden er 10.000 tractoren op jaarbasis geproduceerd, dit moet vlot opgetrokken kunnen worden richting 13.000 of een 60-tal tractoren per dag. Dit met één actieve dagploeg. Een ploegensysteem met meer dan één shift kan indien nodig de productie verder opdrijven.

Sinds de overname van tractorenbouwer ‘Renault Agriculture’ in 2003 gaf Claas 80 miljoen euro uit in Frankrijk. Dit verdeelt over de tractorenfabriek in Le Mans, het ontwikkelingscentrum in Vélizy en het test en validatiecentrum in Trangé.

Vele configuraties bouwen

De volledig gerenoveerde fabriek legt de lat hoger voor de productie van premium en ‘verbonden’ tractoren geven ze bij Claas aan. Dit was ook nodig om heel complex en individueel uitgevoerde tractorconfiguraties te bouwen. Om dit aan te kunnen moest er hard nagedacht worden hoe enkele processen in de fabriek aan te pakken, vooral op het vlak van de interne logistiek.

De fabriek maakt nu ook gebruik van virtual reality technologie waardoor ze een digitale simulatie kunnen doen van alle stappen die in het assemblageproces overlopen moeten worden. Dit kan zelfs voor tractormodellen die nog niet in productie zijn genomen. Talrijke mogelijkheden worden geboden door gebruik te maken van 3D-animaties en virtual-reality brillen. Alle fases van de productie kunnen hiermee overlopen worden van de start van de tractorbouw met de motor tot de afgewerkte en geteste tractor. Door de digitale simulatie kunnen noodzakelijke wijzigingen aan het product of het assemblageproces tijdig ontdekt worden.

Claas gebruikt 40 kleine robotjes, werktuigdragers in de fabriek waarrond de tractor wordt opgebouwd.
Claas gebruikt 40 kleine robotjes, werktuigdragers in de fabriek waarrond de tractor wordt opgebouwd. - Foto: Claas

Geautomatiseerde productie

Claas maakt in zijn vernieuwde fabriek gebruikt van automatisch geleide voertuigen (AGV), dit zijn een soort van robots/werktuigdragers waarrond de tractor wordt opgebouwd. Veertig stuks werden ervan in gebruik genomen. Dit draagt stevig bij aan de automatisering van de productie.

De automatisch bestuurde transportsystemen (AGV) transporteren de in opbouw zijnde tractor van het eerste werkstation tot het laatste. Ze zijn in staat om 20 ton te verplaatsen en bieden dus de mogelijkheid om alle huidige tractormodellen te bouwen, maar bieden dus ook heel wat voor de toekomst als er nog zwaarder modellen ontworpen worden.

Aangename werkomgeving

De werknemers moeten als eersten de geneugten van de gemoderniseerde fabriek ondervinden, is de mening van Claas. De nieuwe logistieke infrastructuur die in gebruik werd genomen, moet aan de arbeiders meer ruimte bieden rondom hun ergonomisch ontworpen werkstation. Enkel de onderdelen die onmiddellijk nodig zijn worden geleverd aan de assemblagelijn.

Enkele werkposten zijn uitgerust met koptelefoons zodat werknemers makkelijker met elkaar kunnen communiceren. Heldere kleuren en moderne led-verlichting zorgt ervoor dat er een aangename werkomgeving wordt gemaakt dat natuurlijk licht nabootst voor een betere concentratie.

Naast efficiëntie waren de werkomstandigheden prioritair bij het ontwerp van de nieuwe productiefaciliteiten geven ze bij Claas aan. Essentiële verbeteringen bij het werkproces en de ergonomie helpen bij de concentratie en motivatie van het personeel. Hiervoor wordt er terug verwezen naar de nieuwe interne logistiek. Dit is een belangrijke basis die goed moet zitten om tractorproductie volgens de hoogte kwaliteitsstandaarden te waarborgen.

Claas in Frankrijk

In de fabriek in Le Mans worden momenteel 5 tractorseries met een vermogen van 75 tot 460 pk geproduceerd. Er werken nu zo’n 840 mensen. Claas wil dit met een 60-tal optrekken om te beantwoorden aan de verwachte groei.

De tractorfabriek in Le Mans werkt nauw samen met het ontwikkelingscentrum in Vélizy nabij Parijs en het test- en validatiecentrum in Trangé. Ook met de ontwerp- en productievestigingen van Claas in Duitsland is er een nauwe samenwerking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de fabriek van Claas Industrietechniek in Paderborn waar de Terra Trac-rupsonderstellen worden gebouwd (onder andere voor de Axion 900 Terra Trac) of de cvt-transmissies voor de Arion 500 en 600 tractoren.

Te samen met de opening van de vernieuwde fabriek, werd een nieuw technologiecentrum in Ymeray, nabij Chartres geopend. Claas versterkt hiermee duidelijk zijn aanwezigheid in Frankrijk. Nog meegeven dat sinds 1985 Claas balenpersen bouwt in Metz. In totaal stelt Claas ongeveer 2.200 personen te werk in Frankrijk.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken