Startpagina Actueel

Boerenbond en Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant leiden startende tafeldruiventelers op

De Vlaams-Brabantse tafeldruif heeft een onovertroffen reputatie. Helaas zijn er sinds begin 21ste eeuw nog maar een 10-tal beroepstafeldruiventelers actief in de Druivenstreek. Boerenbond en het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zoeken kandidaten om professioneel tafeldruiventeler te worden.

Leestijd : 1 min

In 2008 kreeg de Vlaams-Brabantse tafeldruif de verdiende Europese erkenning beschermde oorsprongsbenaming. In haar onberispelijke kwaliteit herken je de beroepseer van de tafeldruiventeler”, zegt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond.

Door de hoge gemiddelde leeftijd blijft het aantal beroepstelers jaar na jaar dalen. Ook opvolging blijft meestal uit. “De kennis rond de teelttechniek van tafeldruiven staat op het punt te verdwijnen. Dit is zowel een bedreiging voor de tafeldruif als Vlaams-Brabants streekproduct en de aantrekkingskracht van de Druivenstreek”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor land- en tuinbouw en streekproducten.

Tafeldruif zoekt teler

Nieuwe starters aantrekken is prioriteit nummer 1 om het voortbestaan van de sector te garanderen. De starterscursus ‘Tafeldruif zoekt teler’ voor professionele tafeldruiventelers heeft een doorlooptijd van één jaar, van augustus 2021 tot augustus 2022, met als startmoment de druivenoogst.

Doorheen het hele jaar wordt iedere maand één les gegeven. Het blijft niet enkel bij theorie. Zo zal gedurende de belangrijkste periodes, zoals snoei, aanbinden, uitkorrelen en oogsten, de praktijk mee gevolgd worden en worden de handen uit de mouwen gestoken om de praktische handelingen onder de knie te krijgen. Professionele tafeldruiventelers geven de kneepjes van het vak door.

Inschrijven voor de cursus ‘Tafeldruif zoekt teler’: https://vormingen.boerenbond.be/vorming/10436/inschrijvingextern

LV-Boerenbond-Vlaams-Brabant

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken