Startpagina Wetgeving

West-Vlaanderen lanceert uitleendepots voor beschermmateriaal tegen mestgassen

Mestgassen kunnen erg gevaarlijk zijn voor landbouwers. Hoewel de gevaren meer gekend zijn, gebeuren er nog steeds ongevallen. Daarom hebben de provincie West-Vlaanderen, de West-Vlaamse brandweerzones, de Boerenbond en het onderzoekscentrum Inagro vrijdagochtend uitleendepots voor beschermmateriaal tegen mestgassen voorgesteld, in de brandweerkazerne in Diksmuide.

Leestijd : 1 min

Mestgassen komen hoofdzakelijk vrij tijdens het verpompen en mixen van mest. Ook bij het openen en betreden van een mestkelder of mestopslag lopen landbouwers grote risico’s. Het gevaar wordt onderschat, ook door ervaren landbouwers. Er gebeuren nog altijd ongevallen met mestgassen, soms zelfs met dodelijke afloop.

West-Vlaanderen wil landbouwers sensibiliseren, maar ook oplossingen aanreiken. Daarom worden, in samenwerking met de vier West-Vlaamse brandweerzones, uitleendepots van beschermmateriaal en meettoestellen uitgerold over de volledige provincie. In 2016 was er al een proefproject in de Westhoek, dat positief geëvalueerd werd.

Vanaf augustus zullen gasmeettoestellen, persluchtapparatuur voor het veilig afdalen in de mestkelder en een harnas met levenslijn gratis beschikbaar zijn voor landbouwers. Zij kunnen daarvoor tijdens de kantooruren terecht in de brandweerposten van Diksmuide, Gistel, Ieper, Kortrijk, Tielt en Oostkamp. Veehouders die de beschermmaterialen willen gebruiken, dienen wel een opleiding gevolgd te hebben. Die duurt twee uur en is gratis. In het totaal hebben nu al 150 veehouders een opleiding gevolgd. Na afloop krijgen ze een attest, dat ze moeten voorleggen bij het afhalen van materiaal.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken