Startpagina Melkvee

“Wij behaalden 3 MCC-diploma’s door strikt in te zetten op hygiëne”

Naar aanleiding van Wereldmelkdag dook Landbouwleven in de lijst van 84 melkveehouders die een MCC-diploma ontvingen voor hun kwaliteitsvolle melk. Het Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) beloont zo elk jaar een aantal melkveehouders. Pieter Maes en Evelien Pauwels namen het dit jaar al voor de derde keer in ontvangst.

Leestijd : 6 min

Om het diploma in ontvangst te mogen nemen, moet de melk een heel jaar aan strenge voorwaarden voldoen. Zo moet het kiemgetal lager zijn dan 10.000 per ml. Het celgetal moet kleiner zijn dan 150.000 per ml en het coligetal moet lager zijn dan 10 per ml. Het aantal melkveehouders dat aan die voorwaarden kan voldoen, stijgt ieder jaar.

Gemengd bedrijf met ouders

In 2010 stapten Pieter en Evelien in een vennootschap met Pieter zijn ouders. Zij hadden reeds een gemengd landbouwbedrijf met varkens en melkkoeien. De ouders verzorgen nu de varkens, en Pieter neemt het werk met de koeien op zich. Evelien helpt voor en na haar uren en werkt nog als zelfstandig verpleegster.

Om een mooie start te maken, bouwde het koppel in 2010 een gloednieuwe stal. Ze kozen ervoor om te melken met een 2x8 visgraat. “Ik ben niet echt fan van een robot”, zegt Pieter. “Ik zie mijn koeien graag 2 keer per dag passeren bij het melken, zodat ik naar hun poten en uiers kan kijken. De vaste melkuren in de ochtend en de avond zijn soms lastig als je naar een feest moet, maar met een robot moet je ook vaak naar huis als je een alarm krijgt.”

Ze investeerden ook in zonnepanelen en koeherkenning, maar dat laatste werkt enkel bij de krachtvoerboxen. “De stal is niet super deluxe, maar dat hoeft voor mij ook niet”, vertelt Pieter. “Ik sta graag dicht bij mijn koeien en werk met mijn ogen en op mijn gevoel. De prijs van de melk gaat ook niet omhoog met een super deluxe stal.

Jammer genoeg krijgen we ook geen hogere prijs voor onze melk wanneer die van betere kwaliteit is. Dat zou wel mogen, vind ik. Bij de 2 eerdere diploma’s in 2013 en 2019 kregen we wel een korf vol lekkers van Milcobel, maar die korf hebben dit jaar nog niet gezien. Hopelijk lezen ze dit artikel”, knipoogt Pieter.

Pieter en Evelien ontvingen al 3 MCC-diploma’s en de DGZ Bioveiligheid Award.
Pieter en Evelien ontvingen al 3 MCC-diploma’s en de DGZ Bioveiligheid Award. - Foto: SN

Streng op hygiëne

Pieter en Evelien zijn zeer trots op de kwaliteit van hun melk. Zo is hun kiemgetal 4000, hun celgetal 69.000 en hun coligetal kleiner dan 10. Om steeds melk van de beste kwaliteit te leveren, zetten ze sterk in op hygiëne en comfort. Daardoor wonnen ze in 2017 ook de eerste DGZ Bioveiligheid Award. “Ons bedrijf met 75 koeien is niet het grootste en bevat niet de allernieuwste snufjes, maar dat hoeft duidelijk ook niet om kwaliteitsvolle melk te leveren”, zegt Pieter trots. “Wij werken altijd zeer proper. Dat doen we tijdens het melken, maar ook in de stal en bij de kalveren.

Als we melken, maken we eerst de uier proper met een vochtige doek. Als het melkstel van de koe afgaat, dippen we de spenen. Na elke nieuwe ronde spuiten we de vloer ook grondig schoon, zodat er geen mest blijft liggen waar een melkstel in kan vallen. De tepelvoeringen van de melkstellen vervangen we elk jaar.

Als we antibiotica moeten toedienen, melken we de koeien met uierontsteking in een aparte pot. Bij een minder ernstige uierontsteking gebruiken we een homeopathische tube. Daarna ontsmetten we het hele stel met waterstofperoxide. De poten bekappen we 2 keer per jaar en om de 2 weken gebruiken we een sproeier om de poten te ontsmetten. Dat doen we als de koeien vaststaan in het voerhek. Vroeger gebruikten we een bad waar de koeien door konden lopen, maar de sproeier maakt een veel groter verschil. De staarten worden ook elke 3-4 maanden geschoren en elke maand worden de uiers onthaard.”

Hygiëne bij kalveren

Ook bij de kalveren zorgen Pieter en Evelien voor een optimale hygiëne. “Onze kalveren zitten in de oudere stal, in de oorspronkelijke batterijen van de biggen. Eerst gaan ze naar een compartiment van 15 hokken, daarna verplaats ik ze naar het volgende compartiment met 5 hokken. Ik zet nooit een nieuw kalfje in een vuil hok van een vorig kalf, want de hokken worden eerst uitgespoten en daarna ontsmet.

Ik zorg er ook voor dat elk kalf ontwormd wordt, dat het ingeënt wordt tegen griep en diarree, en dat het behandeld wordt tegen coccidiose. Een kalf is de toekomst, en ze zijn al fragiel genoeg.

Als ik de veearts nodig heb, gaat die ook nooit de stal binnen met zijn eigen kledij. Hij gaat eerst langs het melkhuis om een bedrijfseigen overal en bedrijfseigen laarzen aan te doen. Ook de koopmannen komen niet in de stal. Die mogen door een raam naar de kalfjes kijken.

Het drinken gebeurt ook hygiënisch. De speenemmers ontsmet ik altijd na gebruik en de spenen gaan daarna de diepvries in. Als ik biest van een koe invries, schrijf ik daar altijd op van welke koe het komt en van welke kwaliteit de biest is.”

Ingezet op comfort

Het koppel heeft naast hygiëne ook ingezet op comfort. “We hebben zwevende ligboxen met een matras en zaagsel. Eerst hebben we zandbedden geprobeerd, maar daar waren we helemaal geen fan van. Dat was goed voor de koe, maar het bracht teveel werk met zich mee.

We plaatsten ook een koeborstel en de koeien mogen 3 uur per dag buiten. Zo kunnen ze eens rondcrossen en languit gaan liggen. Rond de middag roep ik ze terug binnen om te eten en dan gaat de poort terug dicht.”

Deelname aan proeven

“Wij nemen regelmatig deel aan proeven. Die zijn gratis, dus het enige wat er kan gebeuren is dat je iets bijleert. Dat lijkt me niet zo erg”, lacht Evelien. “We deden in het verleden onder andere al mee aan een proef van ILVO waarbij ze 3 jaar lang om de 4 maanden de kalveren kwamen wegen en beoordelen. Daaruit hebben we geleerd dat onze pinken al op 22 maanden mogen afkalven. Eerst gebeurde dat op 24 maanden.

We deden ook mee met proeven van Inagro om de darmziekte cryptosporidiose op te sporen bij kalveren en om Bovine Virale Diarree (BVD) op te sporen via tankmelk. Met dat laatste doen we nog steeds mee, maar nu betalend. Dat scheelt de kosten en moeite van bloedtrekken bij koeien. Je kan met die proeven alleen maar bijleren. Als je nooit iemand anders naar je bedrijfsvoering laat kijken, kan je wel eens bedrijfsblind worden en de aandachtspunten op je bedrijf niet meer zien.”

Iedereen is welkom

Regelmatig komen scholen op bezoek op de boerderij van Pieter en Evelien. “We zijn sinds 4 jaar aangesloten bij Melk4Kids en Beleef de boerderij. De ontvangst van die kinderen neem ik op mij”, zegt Evelien. “Als de school die op bezoek wil komen in de buurt is, gaat Pieter hen halen met een huifkar. Dat vinden ze geweldig, en Pieter ook. Vorige week ontvingen we nog 2 klasjes uit de tweede kleuterklas. Zij vonden het geweldig om de koeien stro te geven. In het begin waren ze verlegen, maar na een tijdje vloog het stro in het rond. We hebben naast koeien en varkens ook kippen, geiten en konijnen. Daar gaan ze natuurlijk ook graag eens naar kijken.”

Één Jerseykalf

Op de boerderij van Pieter en Evelien staan vooral zwarte Holsteins, maar sinds kort loopt er ook één Jerseykalf rond, en dat is te danken aan hun oudste zoon, Kwinthe. “Normaal gezien kopen wij geen koeien of kalveren aan van een ander bedrijf, maar enkele maanden geleden verloor mijn zoon zijn hart aan een Jersey-kalfje”, vertelt Pieter.

“Ik was met Kwinthe bij de buurman die Jerseykoeien heeft. Toen we naar de kalfjes gingen kijken, kon hij die heel goed aaien. Jerseys zijn van nature tammer en dat merkte hij meteen. Hij werd opslag verliefd en wou ook zo’n kalfje. Ik heb dan aan mijn buurman gevraagd of hij nog een kalfje op overschot had, maar dat was niet het geval. Dan heb ik rondgebeld naar verschillende bedrijven met Jerseys, maar zonder succes. Tot enkele weken later mijn buurman een bericht stuurde. Hij had een kalfje op overschot. Dat was geboren op Pasen en we zijn het een tweetal weken later gaan halen. Kwinthe verzorgt zijn kalf nu zeer goed. Hij borstelt hem regelmatig en gaat er zelfs mee wandelen. Hij loopt ook al rond met een stierkaart voor Jerseys, maar dat is nog wat snel”, lacht Pieter.

“We zouden van dat kalf graag een knuffelkoe maken”, gaat Evelien verder. “Dat zou heel leuk zijn voor onze kinderen, maar ook voor de kinderen die op bezoek komen. Nu vragen de klasjes bijvoorbeeld regelmatig of ze de koeien mogen aaien, maar dat kan ik niet riskeren bij onze Holsteins. Met deze Jersey zal dat hopelijk wel lukken.”

Kwinthe (7), Thieme (4) en Mirthe (9) met hun Jersey-knuffelkalfje.
Kwinthe (7), Thieme (4) en Mirthe (9) met hun Jersey-knuffelkalfje. - Foto: PM

Sanne Nuyts

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken