Startpagina Varkens

Heb jij al gehoord van welzijnsvoeder?

In Nederland is het gebruik van vezelrijk welzijnsvoeder al goed ingeburgerd. Dit welzijnsvoeder zorgt voor een verzadigend gevoel waardoor de zeugen rustiger zijn en minder stress ervaren. Hoe is de situatie in Vlaanderen? Masterstudente Kaat Bauwens doet een enquête.

Leestijd : 1 min

Kaat Bauwens, masterstudente Biowetenschappen aan de UGent, afstudeerrichting Plantaardige en dierlijke productie, doet in het kader van haar thesis onderzoek naar de invloed van ruwvoeder en welzijnsvoeder op de reproductieresultaten van zeugen in het begin van de dracht.

Via een korte enquête wil ze meer inzicht krijgen in de Vlaamse situatie: hoe voederen Vlaamse zeugenhouders hun zeugen in de eerste maand van de dracht? Wat zijn jullie oplossingen of manieren om met deze stress om te gaan?

Het invullen van de enquête neemt slechts een kwartiertje in beslag. Gelieve de technische boekhouding van het laatste jaar erbij te halen. In dit onderzoek worden immers enkele kengetallen gevraagd. Gelieve de enquête zo nauwkeurig mogelijk in te vullen, om het onderzoek correct verder te helpen. De verwerking van de resultaten gebeurt volledig anoniem. Indien gewenst, word je naderhand geïnformeerd over de resultaten vandit onderzoek.

Bij vragen of opmerkingen kun je contact nemen via Kaat.Bauwens@Ugent.be.

Link naar de enquête (± 15-tal minuten)

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken