Startpagina Actueel

Scherpe daling van de Amerikaanse graanprijs

Naar maandelijkse gewoonte heeft Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risico-management bij MTC en DLV, ons weer een overzicht bezorgd van de internationale markten van zuivel, koolzaad, soja, maïs en tarwe.

Leestijd : 3 min

Op de financiële markten begint inflatievrees door te wegen. Is deze inflatie tijdelijk of blijvend? “De Amerikaanse en Europese banken blijven alvast halsstarrig volhouden dat het om een tijdelijk fenomeen zou gaan en daarom grijpen ze nog niet in”, zegt financieel expert Raf Beyers. Ook in de eurozone lijkt een hogere inflatie in de pijp-lijn te zitten. “Het kan de komende tijd toch wel spannend gaan worden of er een einde komt aan het tijdperk van ‘gratis geld’.”

Koolzaad

Wat de internationale voederprijzen betreft, ondervinden de koolzaadprijzen een negatieve invloed van de dalende graanprijzen (maïs en graan). “De weersomstandigheden zijn een pak gunstiger nu, door de regenval in Europa, de Verenigde Staten en zeker in Canada, waar de inzaai van canola nu mooi vooruitgaat. De bodemvochtigheid is heel laag. De regen komt dus als geroepen voor een snelle kieming. De gewascondities worden nauw in de gaten gehouden, want een goede oogst is absoluut nodig om de wereldwijde tekorten in de voorraden aan te vullen”, stelt Raf Beyers.

Soja

De sojaprijzen corrigeerden verder onder invloed van de algemene sell-off van de financiële fondsen, die hun interesse wat hebben verloren in de grondstoffenmarkten na het USDA-rapport. “De VS krijgt regen en de inzaai gaat heel goed vooruit. Op de langere termijn wordt een hogere kans dan normaal voorzien op warmte/droogte naar het westen toe. Voor de uiteindelijke opbrengst van sojabonen is augustus de meest kritieke maand.

Maïs

Eind mei was er een scherpe daling van de Amerikaanse maïsprijzen. Ook hier was één van de oorzaken de dalende interesse in de grondstoffenmarkten. “Ook de weersomstandigheden zijn momenteel gunstig, met voldoende regen in de Corn Belt (VS), Europa en het zuiden van Brazilië. Toch zijn er nog heel wat prijsondersteunende elementen, zoals China, dat in de maand mei al 10,74 miljoen MT nieuwe oogst maïs in de VS verkocht.”

Amerikaanse exportverkopen op nieuwe oogst zijn ongezien hoog voor de tijd van het jaar. “Ook de ethanolproductie in de Verenigde Staten herstelt zich met het hoogste productieritme sinds halfweg maart. Ook de situatie in Brazilië blijft echter zorgwekkend: de condities daalden weeral van 25 naar slechts 23% goed/uitstekend. Analisten beginnen te spreken van productieverwachtingen rond 90 à 95 miljoen MT. Het exportpotentieel zou dan kunnen zakken van 35 naar slechts 26 miljoen MT. Dit zal moeten worden opgevangen door de reeks krappe Amerikaanse maïsbalans.”

Tarwe

De tarweprijzen daalden in lijn met de betere productieverwachtingen voor de nieuwe oogst na het optimistische USDA-rapport en de algemene sell-off van de fondsen van de grondstoffenmarkten. “De resultaten van de jaarlijkse wheat quality crop tour in Kansas (grootste staat voor wintertarwe) werden bekendgemaakt en voorzien dit jaar hogere rendementen.”

Minder goed vergaat het echter de Amerikaanse zomertarwe. De gewascondities zijn door de droogte niet goed, met slechts 45% goed/uitstekend in vergelijking met 75% als 5-jarig gemiddelde. “Regen blijft dus nodig in de Amerikaanse tarwegebieden. De markt ondervond ook een neerwaartse druk door de daling van de maïsprijzen, maar toch blijft maïs nog altijd duurder dan voedertarwe, waardoor we dus nog altijd een hogere vraag voor veevoeder verwachten”, besluit expert Raf Beyers.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Oost-Vlaamse proefcentra fuseren tot Viaverda

Actueel De Oost-Vlaamse Proefcentra voor Aardappelteelt, Groenteteelt en Sierteelt (PCA, PCG en PCS) fuseren op 1 april tot Viaverda. “De vertrouwde gezichten blijven op post, de dienstverlening wordt nog beter”, belooft directeur Bruno Gobin.
Meer artikelen bekijken