Startpagina Actueel

Vlaamse jachtsector lanceert meldpunt voor schade en vandalisme

In brand gestoken jachtkansels, gestolen wildcamera’s, zwerfvuil doelbewust gedumpt langs jachthutten: vandalisme in het buitengebied kent vele vormen. Om de veiligheid van de jager te verhogen, lanceert Hubertus Vereniging Vlaanderen een online meldpunt schade en vandalisme.

Leestijd : 1 min

Het is een nieuw initiatief waar jagers schade en vernieling van jachteigendommen kunnen rapporteren, verstoring in jachtrevieren kunnen aangeven, en collega-jagers kunnen waarschuwen voor stroperij en illegale vangactiviteiten in de buurt”, zegt Maarten Goethals, woordvoerder van HVV.

De vraag naar een centraal meldpunt komt van uit de sector zelf, want jagers voelen zich naar eigen zeggen alsmaar meer geviseerd door anti-jachtorganisaties en rabiate tegenstanders van wildbeheer, die soms driest te werk gaan. Door het systematisch ingeven van de inbreuken, wordt het fenomeen vooreerst inzichtelijk, hoopt Hubertus Vereniging Vlaanderen.

“Lokale jachtgroepen kunnen vervolgens met de cijfers in de hand - als die bijvoorbeeld een veel geteisterde regio blootleggen - concrete stappen zetten, samen met politie en lokale overheden.” Het meldpunt, op de website van Hubertus Vereniging Vlaanderen, bevat niet enkel een invulformulier, waar jagers, drijvers en bijzondere veldwachters een gedetailleerde beschrijving moeten ingeven van de vastgestelde schade, maar ook een publieke kaart, voor iedereen zichtbaar en waar alle meldingen op verschijnen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Landsbond Pluimvee vecht ministerieel besluit over kalkoenen aan

Pluimvee De Landsbond Pluimvee, de sectororganisatie voor pluimveehouders, heeft na overleg met de Vlaamse kalkoenenhouders, een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 december 2023 van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen.
Meer artikelen bekijken