Startpagina Akkerbouw

Infosessie: akkerbouwers herontdekken bakgraan

Donderdag 10 juni nodigt Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant akkerbouwers uit voor een infosessie over bakgraan.

Leestijd : 2 min

Wat is er mooier dan je eigen tarwe als lokaal brood bij de bakker om de hoek zien liggen? Levert dat behalve beroepsfierheid ook financieel iets op? En lukt dat nog wel in Vlaanderen, baktarwe telen bij de huidige strenge bemestingsnormen uit MAP6?

Dat soort vragen verdienen een ant-woord alvorens we kunnen nadenken over het opzetten van lokale ketens tussen boeren en even gepassioneerde molenaars en bakkers.

Lokaal brood en rendabele keten

“Meerwaarde creëren met lokaal geteelde tarwe, daar is het om te doen”, zegt Frank Van Boxstael (HoGent), de drijvende kracht achter het PWO-onderzoek ‘Lokaal Brood’. “Meerwaarde voor de landbouwer, die een eerlijke prijs voor zijn product ontvangt. Meerwaarde voor de molenaar, wiens ambacht weer in de kijker wordt geplaatst. Meerwaarde voor de warme bakker, die grote concurrentie ondervindt van de lange keten. En ook meerwaarde voor de consument, die een hoogstaand kwalitatief product op zijn bord krijgt, afkomstig van eigen bodem. Een uitgesproken beleving vormt de bonus bij de 4 partijen!”

Lokaal heeft de wind in de zeilen, maar dat maakt het nog niet vanzelfsprekend om een rendabele keten op te zetten.

Infosessie

Frank Van Boxstael, lector aan HoGent, vertelt tijdens de infosessie over het traject dat hij doorlopen heeft met 4 lokale ketens van bakkers, boeren en molenaars.

“Praktijkpunt Landbouw geeft akkerbouwers en molenaars uit Vlaams-Brabant de kans om inspiratie op te doen”, kondigt onderzoeker Wim Fobelets aan. “Op donderdag 10 juni om 14 uur richten we de rassenproef tarwe op grondgebied Herent in als locatie voor een infosessie over bakgraan. Naast de Hogeschool Gent werkt ook de Bodemkundige Dienst van België hieraan mee.

Locatie: rassenproef tarwe Terbankstraat, parkeren via Diependaalweg te Herent.

Inschrijven is verplicht voor 9 juni via de weblink www.vlaamsbrabant.be/velddemo.

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken