Startpagina Actueel

Spilfiguur fipronilcrisis veroordeeld tot 3 jaar cel, deels met uitstel

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Patrick R. (49) uit Ravels vrijdag veroordeeld tot 3 jaar cel, waarvan 1 jaar effectief, en een boete van 200.000 euro met uitstel. Hij bracht enkele jaren geleden een natuurlijk ‘wondermiddel’ op de markt om bloedluis bij pluimvee mee te bestrijden, maar had er de toxische stof fipronil onder gemengd.

Leestijd : 2 min

De gevolgen waren desastreus: honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in de zomer van 2017 geblokkeerd, nadat in kippeneieren fipronil was aangetroffen. De gedupeerden kregen meer dan 20 miljoen euro aan schadevergoedingen toegekend.

De partner van Patrick R., die samen met hem werkte in het bedrijf Agro Remijsen, kreeg achttien maanden cel met uitstel en 20.000 euro boete met uitstel. De rechtbank verklaarde lastens het duo 215.000 euro verbeurd. Agro Remijsen werd bij verstek veroordeeld tot 20.000 euro boete met uitstel. Een illegaal vermogen van 100.000 euro werd verbeurdverklaard. Eén van de servicebedrijven die het product gebruikte bij klanten om de stallingen te reinigen, werd veroordeeld tot 20.000 euro boete met uitstel.

Ruim 22,8 miljoen euro aan schadevergoedingen

De zaakvoerder kreeg 18 maanden cel met uitstel en eveneens 20.000 euro boete met uitstel. Lastens hen werd 50.000 euro verbeurdverklaard. De 2 overige servicebedrijven en hun zaakvoerders werden vrijgesproken. De rechtbank vond het onvoldoende aangetoond dat zij op de hoogte waren van de aanwezigheid van fipronil in het door hen aangekochte bestrijdingsmiddel.

De rechtbank toonde zich eerder mild in de opgelegde celstraffen en boetes, maar de beklaagden moeten wel ruim 22,8 miljoen euro aan schadevergoedingen betalen aan onder meer de getroffen pluimveebedrijven, het voedselagentschap FAVV en de afvalstoffenmaatschappij OVAM.

Belga

Lees ook in Actueel

Landsbond Pluimvee vecht ministerieel besluit over kalkoenen aan

Pluimvee De Landsbond Pluimvee, de sectororganisatie voor pluimveehouders, heeft na overleg met de Vlaamse kalkoenenhouders, een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 december 2023 van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen.
Meer artikelen bekijken