Startpagina Actueel

Geen straf meer voor vernieling van preiveld

Een 27-jarige man uit het West-Vlaamse Dentergem heeft van de Brugse strafrechter na verzet opschorting van straf gekregen voor het vernielen van een veld met prei. Bij verstek had K.E. nog 3 maanden gevangenisstraf met uitstel gekregen. De beklaagde beweerde tevergeefs dat zijn schoonvader achter het stuur van de terreinwagen zat.

Leestijd : 2 min

Op 19 oktober 2019 werd een veld langs de Moststraat in Dentergem serieus toegetakeld. De eigenaar van de grond stapte naar de politie toen bleek dat preiplanten over een oppervlakte van 600 vierkante meter vernield bleken. De schade liep op tot ruim 2.000 euro. Het modderspoor leidde de speurders naar de woning van de beklaagde. Op de oprit stond bovendien een Jeep met besmeurde banden én een sliertje prei aan de wielkast.

Kwaadwillige verwoesting van veldvruchten

K.E. moest zich naar aanleiding van de feiten verantwoorden voor kwaadwillige verwoesting van veldvruchten, niet de meest alledaagse kwalificatie. De jongeman weigerde echter een verklaring af te leggen over de zaak. Ook op het proces kwam hij in eerste instantie niet opdagen. De rechter veroordeelde hem op 15 december 2020 tot drie maanden celstraf met uitstel en een geldboete van 400 euro. De beklaagde tekende verzet aan tegen zijn veroordeling, waardoor hij een nieuw proces kreeg.

De verdediging pleitte dat de landbouwer in de buurt al langer voor onvrede zorgde, bijvoorbeeld door het wegdek vuil te maken. "Als je daar rijdt, heb je sowieso al de helft van een preiveld mee", klonk het. E. suggereerde dat zijn schoonvader achter de feiten kon zitten. Hij kon immers niet verkroppen dat zijn dochter door het vuile wegdek eens met haar voertuig in de gracht sukkelde.

Banden vol modder en sliertje prei aan de wielkast

De rechter besloot de man te verhoren, maar hij ontkende elke betrokkenheid. De rechter oordeelde dat K.E. wel degelijk schuldig was. Daarbij werd onder andere verwezen naar zijn banden vol modder en het sliertje prei aan de wielkast van zijn wagen. E. kreeg wel opschorting van straf.

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken