Startpagina Edito

Edito: ‘Natuurlijk gedrag’... hoe omschrijf je dat?

Eind mei werd een nieuwe wet omtrent dierenwelzijn goedgekeurd door het Nederlandse parlement. Heel wat dierenhouders – niet alleen professionele veehouders – verslikten zich vermoedelijk in hun koffie, want ook konijnen en vogels mogen mogelijk vanaf 2023 niet meer in een hok of kooi worden gehouden.

Leestijd : 2 min

De nieuwe dierenwet werd ingediend door de Partij voor de Dieren. Deze ‘atypische’ partij zetelt al sinds november 2006 met 2 zetels in de Nederlandse Tweede Kamer. Sindsdien blijft ze groeien. Er zitten intussen zowaar 81 volksvertegenwoordigers in alle geledingen van het politieke toneel. Bij de verkiezingen van maart werden zelfs 6 zetels in de Nederlandse Tweede Kamer binnengehaald. Blijkbaar wisten ze er heel wat collega’s te overtuigen met hun voorstel tot wetswijziging omtrent dierenwelzijn.

Volgens de nieuwe wet moeten vanaf 1 januari 2023 dieren ‘natuurlijk gedrag’ kunnen vertonen: hokken, stallen en kooitjes moeten daarop worden aangepast. Als deze wetswijziging streng wordt ingevuld, is dit het einde van de intensieve veehouderij stellen de landbouworganisaties bij onze noorderburen. Ook huisdiereigenaren zijn nu ongerust. De wet werd immers heel algemeen gesteld. Mag een hond nog aangelijnd worden? En mag een konijn of parkiet nog in een hok of kooi worden gehouden? De uitwerking van de vage omschrijving ‘natuurlijk gedrag’ zal de nodige tijd vragen. De streefdatum – januari 2023 – is dus zeker een uitdaging.

Ook bij ons staat dierenwelzijn natuurlijk op de politieke agenda... we hebben niet voor niks al 2 legislaturen een Vlaamse minister met deze bevoegdheid. Minister Ben Weyts belastte in het voorjaar 2019 Piet Vanthemsche, dierenarts en voormalig Boerenbond-voorzitter, met de uitwerking van een dierenwelzijnslabel. Sinds de aflevering van zijn rapport, eind 2019, bleef het redelijk stil – toch alvast voor de buitenwereld. Er liep immers een uitgebreide consultatieronde met de diverse actoren binnen de keten, maar ook met dierenrechtenorganisaties. Men is namelijk op zoek naar een zo breed mogelijk draagvlak. Voor een problematiek die niet eenvoudig is en vaak polarisatie oproept, lijkt dit zeker een goede aanpak. Alhoewel er geen echte deadline werd gesteld, zullen er ook hier knopen moeten doorgehakt worden en zal niet elke partij in dit overleg zijn gelijk halen. We kunnen maar hopen dat het gezond verstand zal zegevieren en de intensieve veehouderij geen bijkomende klappen zal krijgen.

Met de hond aan de leiband gaan wandelen, staat hier alvast niet ter discussie. In bossen en natuurgebieden zijn loslopende honden trouwens verboden... in het belang van het dierenwelzijn van de wilde dieren...

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Edito: Vegetarische woordarmoede is tekenend

Edito Een collega-journalist gebruikte voor zijn edito steevast de mooie omschrijving ‘de hamvraag’. Het betekent letterlijk ‘de beslissende vraag’. Die hamvraag moeten producenten van vegetarische voeding zich toch stilaan stellen bij het bedenken van een aantrekkelijke naam voor hun vlees-lookalikes, niet?
Meer artikelen bekijken