Startpagina Actueel

Meerwaarde creëren voor landbouw, toerisme, wonen, werken en natuur in Dendervallei

De Vlaamse regering wil de krachten bundelen met de provincie Oost-Vlaanderen en 9 gemeenten om de waterproblematiek in de Dendervallei aan te pakken. De nodige investeringen worden ook beter afgestemd. "We gaan na hoe we die kunnen koppelen aan meerwaarde op het vlak van wonen, werken, natuur, landbouw en toerisme", zegt Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

Leestijd : 2 min

In Geraardsbergen worden 2 documenten ondertekend die een brede samenwerking tussen verschillende bestuursniveaus in het gebied van de Dendervallei moet ondersteunen. De Dendervallei omvat een natuurrijk gebied dat loopt van Dendermonde tot Geraardsbergen maar kampt met toenemende waterschaarste en -overlast.

Inspanning van tientallen miljoenen euro’s nodig

Om het gebied te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatopwarming en een verstedelijkingsgolf vanuit Brussel in goede banen te leiden, is de komende jaren een inspanning van tientallen miljoenen euro nodig. Maar ook de toekenning van heel wat vergunningen, wat doorgaans veel tijd vraagt. Dinsdag bezoeken zowel minister Peeters als Zuhal Demir (N-VA), bevoegd voor Omgeving, Geraardsbergen voor de ondertekening van een Territoriaal ontwikkelingsprogramma (T.OP) en een Strategisch plan.

"De bedoeling is om over de grenzen van gemeenten en sectoren heen projecten te realiseren die de omgevingskwaliteit in de Dendervallei verbeteren en zorgen voor meer ruimte voor water zodat we ook de waterveiligheid verhogen", zeggen de ministers.

Toekomstige investeringen efficiënt laten verlopen

Er is de laatste 10 jaar al zowat 47 miljoen euro geïnvesteerd in het gebied, maar zowel Vlaanderen als de betrokken steden en gemeenten en de provincie Oost-Vlaanderen zien potentieel in een samenwerking om toekomstige investeringen efficiënt te laten verlopen. Het is nog niet duidelijk wat de totale kostprijs is van het programma, dat wordt pas later berekend. In het kader van relance is wel al 21 miljoen vrijgemaakt voor het ontdubbelen van het stuwsluiscomplex in Denderbelle.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken