Startpagina Akkerbouw

Twee grote thema’s tijdens eerste werkingsjaar Belpotato.be

Het eerste jaar werkingsjaar van brancheorganisatie Belpotato.be werd vooral gekenmerkt door 2 belangrijke gebeurtenissen voor de sector: de Covid-19-crisis en de post-CIPC-transitie, zo meldt de organisatie in haar jaarverslag dat recent werd gepubliceerd.

Leestijd : 2 min

Belpotato.be belandde meteen in de grootste crisis die de sector heeft gekend: Covid-19 en de catastrofale impact ervan op de vraag naar aardappelproducten, en bij uitbreiding op de afzetmogelijkheden voor de voorraden grondstoffen van het seizoen 2019 die nog op de landbouwbedrijven aanwezig waren in maart 2020.

Covid-19

Van maart tot juni 2020 heeft Belpotato.be een gekwantificeerde inventaris van de situatie opgesteld en bijgewerkt, zijn leden ondersteund bij het uitvoeren van herhaalde stappen in de richting van regionaal, federaal en Europees beleid, de aangifte van voorraden georganiseerd en de zoektocht naar alternatieve afzetmogelijkheden ondersteund (voedselhulp, veevoer, anaerobe vergisting).

Dit grondige werk hielp voorkomen dat grote hoeveelheden aardappelen ongebruikt bleven en teruggingen naar het veld. Tegelijkertijd maakte de actie van de leden van Belpotato.be het mogelijk om de sector te erkennen als sterk getroffen door de crisis, wat leidde tot de toekenning van uitzonderlijke regionale financiële steun, zowel in Vlaanderen als in Wallonië, goedgekeurd door de Europese Unie.

Post-CIPC-overgang

Inzake het dossier van de Post-CIPC-overgang heeft Belpotato.be in België voortdurend de initiatieven ondersteund die op Europees niveau werden genomen door EUPPA, Europatat, Copa-Cogeca en verschillende onderzoeksinstellingen: herhaalde informatie over de belangrijkste data van terugtrekking uit de CIPC, ontwikkeling van het reinigingsprotocol voor de stallen, vaststelling van de tijdelijke MRL, sectoraal monitoringsplan voor de komende jaren.

Belpotato.be werd begin 2020 opgericht op initiatief van de hele Belgische aardappelsector en is een Interprofessionele Organisatie, ook wel Brancheorganisatie (BO) genoemd, erkend door de regionale overheden.

Tegen eind dit jaar hoopt Belpotato.be significante verbeteringsvoorstellen te doen omtrent de thema’s ‘contractuele relaties’ en ‘pootgoed’.

Lees ook in Akkerbouw

Duurzame bemesting van aardappelen

Aardappelen BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen. Je vindt er informatie en praktische tips om de efficiëntie van de bemesting te optimaliseren.
Meer artikelen bekijken