Integratie in Vlaamse varkenssector: exacte cijfergegevens zijn er niet

Het departement Landbouw & Visserij hield in 2016 nog een grote rondvraag bij varkenshouders. Uit deze studie bleek toen dat een kwart van de ondervraagden varkens onder contract houdt: 46% is onder contract bij de veevoederindustrie, 40% bij een andere varkenshouder en 14% bij een handelaar.
Het departement Landbouw & Visserij hield in 2016 nog een grote rondvraag bij varkenshouders. Uit deze studie bleek toen dat een kwart van de ondervraagden varkens onder contract houdt: 46% is onder contract bij de veevoederindustrie, 40% bij een andere varkenshouder en 14% bij een handelaar. - Foto: LBL

Chris Steenwegen, Vlaams parlementslid voor Groen, had graag van Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) vernomen hoeveel varkensbedrijven in handen zijn van een integrator. “Mijn administratie heeft daarover geen exacte cijfers”, zegt minister Hilde Crevits. “Integratie kan zich ook op verschillende niveaus tussen verschillende partners ontwikkelen.”

Grote rondvraag in 2016 door het departement Landbouw & Visserij

Het departement Landbouw & Visserij hield in 2016 nog een grote rondvraag bij varkenshouders. Uit deze studie bleek toen dat een kwart van de ondervraagden varkens onder contract houdt: 46 % is onder contract bij de veevoederindustrie, 40 % bij een andere varkenshouder en 14 % bij een handelaar.

De meest voorkomende contractvormen zijn een loonovereenkomst per dier (57 %), een loonovereenkomst per dag of per maand (20 %) en een prijsgarantie-overeenkomst (18 %). Volgens Vlaams landbouwminister is er ook geen zicht op het aantal varkensboeren die vanwege financiële problemen veroorzaakt door de coronacrisis en de Afrikaanse varkenspest de stap hebben moeten zetten naar integratie.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent