Startpagina Actueel

Nieuw Belgisch Korenbrood toont meerwaarde van bio

Bio Bakkerij De Trog lanceert een gloednieuwe broodcreatie: het Belgisch Korenbrood. Intense samenwerking typeert dit initiatief: lokale economie, respect, biodiversiteit én pure ambacht staan hierin centraal. Kernspelers zijn BioGrano, Inagro, Molens Nova, Bio Bakkerij De Trog en Bio-Planet.

Leestijd : 3 min

Het eerste zaadje voor dit veelbelovend nieuw project werd enkele jaren geleden geplant op een Trefdag Biologische Landbouw, dat naar goede gewoonte door het West-Vlaams prakijk- en onderzoekscentrum Inagro werd georganiseerd. “Graan is een belangrijk gewas in de biologische teeltrotaties”, stelt Lieven Delanote, bij Inagro verantwoordelijk voor het luik biologische landbouw.

Veredelingsconcept

“Klassiek zijn in een tarweveld alle aren dezelfde, wegens de zelfbestuiving. Voor dit specifiek project werken we met een samengestelde kruisingspopulatie en een nieuw veredelingsconcept. Een 20-tal rassen zijn we zelf onderling gaan kruisen, wat ervoor zorgt dat we 5 à 10 verschillende types hebben, die niet identiek zijn.”

“Het gaat niet om mengelingen, maar om verschillende kruisingen van rassen. Dat zorgt ook voor een grote biodiversiteit in de tarwe. Meer bewustmakend ook voor de omgeving, ook voor ziektes en droogtes. Voor mij is dit Belgisch Korenbrood het beste bewijs van de grote waarde die biologische landbouw heeft”, zegt Inagro-medewerker Lieven Delanote.

Het was op die Trefdag dat Hendrik Durnez, meesterbakker van de Bio Bakkerij De Trog, een 5-tal graanboeren uit Vlaanderen en Wallonië, inspireerde. Onder de vlag BioGrano hebben die graanboeren een grote passie voor biologische broodwaren, lokale graansoorten en eerlijke handel.

Eén daarvan is bioboer Simon Colembie uit Kruisem. Hij is de 5de generatie landbouwer op het familiebedrijf en teelt 50 ha biologsiche gewassen. “Het gaat bij ons niet om gewone Belgische baktarwe, die kruising van de verschillende soorten zorgt voor een grote meerwaarde. Niet het minst voor de biodiversiteit.”

Maar om brood te bakken heb je niet alleen tarwe nodig, ook een maalderij. Zo gelooft Molens Nova al vele jaren in de kracht van lokaal geteelde grondstoffen, dus zeker ook van lokaal geteelde baktarwe. “We zijn de tussenpersoon tussen de landbouwer en de bakker”, gaat zaakvoerder Philippe Vandebogaerde verder.

Puur vakmanschap

“Onze maalderij kan rekenen op 3 generaties ervaring en levert altijd uitstekende producten.” Voor dit specifieke brood gebruiken we een bijzondere techniek: een heel intensieve reiniging en daarna wordt de tarwemengeling op steen gebakken. De bloem waar onze bakkers aan het einde van de rit mee aan de slag gaan, berust op puur vakmanschap.”

Patrick Verhamme van Bio Bakkerij De Trog benadrukt dat het Belgisch Korenbrood een brood met een verhaal is. “Het is een gedeelde visie waar we voor de volle 100 % in geloven. Het gaat om een unieke samenwerking, die alles in zich draagt om tot een verder succes uit te groeien. Rijs- en rusttijden worden nauwgezet opgevolgd, onze eigen natuurlijk natuurdesem wordt er in verwerkt en het deeg wordt zorgvuldig gebakken op een stenen vloer.”

Het Belgisch Korenbrood wordt verdeeld door Bio-Planet, die tot de Colruyt-groep behoort. “We zijn nu 20 jaar actief als biologische retailer. Voor ons is dit brood van De Trog een verjaardagsbrood.” Bio-Planet telt nu 31 winkels, voornamelijk in Vlaanderen, maar kijkt naar verdere uitbreiding in Wallonië. Doelstelling is om naar 50 winkels te gaan.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken