Startpagina Edito

Edito: Landbouwers zijn weer de pineut

De voorbije week werd de land- en tuinbouwsector weer ondergedompeld in een weinig opbeurend verhaal. Door PFOS-verontreiniging wordt de afzet van producten van land- en tuinbouwers in de regio rondom Zwijndrecht immers mogelijk geblokkeerd.

Leestijd : 2 min

PFOS... tot voor kort was dit voor menigeen een ongekend letterwoord. Perfluoroctaansulfonzuur, PFOS dus, werd decennialang geproduceerd door Amerikaanse chemiereus 3M in Zwijndrecht. PFOS behoort tot de forever chemicals (PFAS). Dat is een veelzeggende naam voor een groep van wel 6.000 chemische stoffen die niet worden afgebroken in de natuur. Net voor die persistente eigenschap werd PFOS natuurlijk ingezet in bijvoorbeeld coatings maar ook in blusschuim. Begin dit millennium bleek al dat de stof een risico vormde voor de menselijke gezondheid. De Amerikaanse producent stopte met de productie ervan, ook op de site in Zwijndrecht. Maar het kwaad was toen al geschied. Vandaag zitten PFAS en PFOS – niet alleen van 3M trouwens – overal ter wereld verspreid in bodem en water.

Een vijftal jaar geleden raakte dit milieudossier in een kleine stroomversnelling door de nakende werken voor de Oosterweelverbinding. Maar ondanks verontrustende onderzoeksrapporten kwam het belang van de PFOS-vervuiling toen nog niet écht aan de oppervlakte. Gezien de voorgeschiedenis is het behoorlijk onbegrijpelijk dat er op dat moment nog geen wettelijk kader bestond voor PFOS. En dat blijft een heikel punt, ondanks voortschrijdend (wetenschappelijk) inzicht ontbreekt nog steeds een normenkader voor drinkwater, voedsel en landbouwproducten.

Intussen zette Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir haar tanden in PFOS... Zoals zo dikwijls bij netelige dossiers wordt nu met vingers gewezen naar een hele resem betrokkenen en verantwoordelijken, maar deze keer eens niet naar de landbouwsector. Los van de politieke discussie, is iedereen het erover eens dat er omwille van de gezondheid van de omwonenden snel meer duidelijkheid en transparantie moet komen. Na verduidelijking door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) nam de Vlaamse overheid maandag eerste voorzorgsmaatregelen: omwonenden kregen het advies geen of minder eieren of kippen van eigen kweek te eten of grondwater te drinken.

Maar wat met de producten van land- en tuinbouwers in de ruime regio rondom Zwijndrecht...? In het nabije Melsele zijn bijvoorbeeld heel wat aardbeientelers actief. Sowieso zijn ze de pineut, want alle producten uit eigen streek worden plots argwanend bekeken. Heel jammer, nu het net zo goed ging met producten uit de korte keten!

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Edito: Vegetarische woordarmoede is tekenend

Edito Een collega-journalist gebruikte voor zijn edito steevast de mooie omschrijving ‘de hamvraag’. Het betekent letterlijk ‘de beslissende vraag’. Die hamvraag moeten producenten van vegetarische voeding zich toch stilaan stellen bij het bedenken van een aantrekkelijke naam voor hun vlees-lookalikes, niet?
Meer artikelen bekijken