Startpagina Bedrijfsnieuws

Op zoek naar een methode om resistente duist en klaproos te bestrijden

FMC zoekt naar oplossingen om resistente klaproos en duist te bestrijden. “Zelfs bij zware resistentie halen we behoorlijke resultaten”, geeft Yves Decroos, technical manager FMC Belgium, aan. “Maar wij moeten ons aanpassen aan de duist, niet omgekeerd. We mogen niet handelen zoals we in het verleden deden.”

Leestijd : 3 min

We bezochten een proefopzet in wintertarwe in Pervijze nabij Diksmuide. Het perceel had hier duidelijk last van resistente duist en klaproos. Het is een situatie die vergelijkbaar is met deze in de kustpolder van De Moeren tot Knokke. Ook de regio’s rond Doel, Kieldrecht en Verrebroek kampen hiermee.

Een voorjaarsbehandeling voor de onkruidbestrijding in wintertarwe was 10 à 15 jaar terug, ‘de’ behandeling en gangbare praktijk. “Met de resistentieproblematiek redden we het nu echter niet meer met deze strategie,” geeft Yves Decroos aan.

Najaarsbehandelingen

We moeten gaan kijken naar najaarsbehandelingen. Zowel voor- als na de opkomst van de wintertarwe zijn er mogelijkheden, maar de weers- en veldomstandigheden moeten mee zitten. Een najaarsdroogte kan nefast zijn voor de goede werking van de middelen. Omgekeerd zorgen te natte omstandigheden voor velden die niet toegankelijk zijn en er niet op het juiste moment behandeld kan worden.

FMC schuift zijn herbicide Beflex naar voren om onder andere in te zetten in de periode voor de opkomst van de wintertarwe. Ze merken hier duidelijk een toegevoegde waarde en het is sterk naar de bestrijding van klap-roos. Wie laat zijn wintertarwe gaat zaaien en enkel nog kans maakt voor een vooropkomst onkruidbestrijding (en geen naopkomst) krijgt van FMC het spuitschema Beflex 0,4 + een flufenacet middel + Avadex Factor 3,6 l/ha aanbevolen. Inproef werd ondervonden dat de dosering van flufenacet naar beneden brengen ook de werking doet teruglopen.

Voornoemd gegeven is volgens Yves Decroos typisch voor de bestrijding van resistente duist: “Je hebt niets van marge. De dosering omlaag doen, vermindert de werkzaamheid.”

Dubbele najaarstoepassing

Naast de voornoemde vooropkomsttoepassing merkt FMC veel heil in een dubbele najaarsbehandeling, te verstaan een vooropkomst en een vroege naopkomst. Dit is het moment waarop de duist maar 1 blad heeft. “Dat is voor sommigen in de praktijk moeilijk detecteerbaar, omdat de duist dan maar met één blaadje boven staat, het zijn precies naalden die uitsteken. Toch is dit het moment. Wacht je tot de duist 2 bladeren heeft, dan ben je te laat en valt de werking hard tegen.”

Een mogelijkheid bij een dubbele najaarstoepassing is het spuitschema Beflex 0,4 l/ha met een flufenacet middel gespoten in de vooropkomst van de wintertarwe, gevolgd door een vroege naopkomst als de duist één blaadje heeft met Foxtrot 1 + Defi 3 + Actirob 1 l/ha. Bij deze laatste spuitcombinatie merkt men dat Foxtrot sterker is dan andere middelen en dat er synergie in de combinatie zit.

Flufenacet kan in vooropkomst vervangen worden door 5l chloortoluron, maar dan moet uw tarwevariëteit chloortolurontolerant zijn. Yves Decroos bemerkt dat er veel dingen zijn om op voorhand over na te denken. “Wacht niet tot je duist ziet of op het voorjaar om in te grijpen, want dan is de kans groot dat het niet meer lukt.”

Eén naopkomstbehandeling

Als de weersomstandigheden goed zitten (veelal moet er dan ook tijdig gezaaid zijn); dan is het mogelijk om resistente duist met één bespuiting te bestrijden, als deze in het 1-bladstadium zit. “We moeten eigenlijk 2 à 3 weken vooruit kunnen kijken en helaas zijn voorspellingen van de weermannen minder goed dan onze adviezen”, bemerkt Yves Decroos al lachend.

Beflex 0,4 + Foxtrot 1 + flufenacet middel + Defi 3 + olie 1l/ha is het spuitadvies dat FMC naar voren schuift als we eenmaal willen behandelen in de vroege naopkomst. Het is een serieus mengsel, maar het zijn ook serieuze problemen als je met resistente duist kampt. Zit Beflex in het schema, dan kan men ervan op aan dat er geen probleem is met klap-roos. Ga steeds de gebruikte doseringen en middelencombinaties na met uw adviseur. Grondsoort, neerslag, ras, kunnen een invloed hebben op de toepassing.

Er wordt ook wel eens gezegd dat resistente duist bestreden kan worden door later of dikker te zaaien, maar recente proeven tonen aan dat dit niet de juiste strategie is. De hulp zal vanuit de fytochemie moeten komen.

Yves Decroos besluit door te stellen dat inzake de bestrijding van resistente duist en klaproos een bevredigend resultaat zeker mogelijk is, maar veel hangt af van de zaaidatum, het weer en de strategie die vooraf is uitgewerkt.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken