Startpagina Actueel

FAVV neemt 19 ton pesticiden in beslag tijdens Europese controleactie

Het FAVV heeft tijdens een Europese controleactie tegen de handel in illegale pesticiden dit jaar 18,7 ton pesticiden in beslag genomen. In heel Europa werd tijdens de duur van deze Silver Axe-actie, van februari tot april, ruim 1.200 ton in beslag genomen. Vorig jaar werd tijdens diezelfde actie in ons land nog 816 ton in beslag genomen. "De resultaten van 2020 hebben geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal overtredingen", aldus het FAVV.

Leestijd : 1 min

Tijdens de actie van dit jaar werden in ons land 128 zendingen gecontroleerd, goed voor meer dan 2.000 ton. Bij 15 van de in beslag genomen 18,7 ton kon de traceerbaarheid niet worden gegarandeerd. Die werd weer vrijgegeven nadat de originele documenten werden aangeleverd.

1,1 ton is verboden op de Europese markt en dus vernietigd. Bij de resterende 2,6 ton gaat het om pesticiden waarvan de samenstelling of fabrikant niet overeenkwam met de toelating - die pesticiden blijven dan ook in beslag genomen.

Actie werd gecoördineerd door Europol en de Europese bestrijdingsdienst Olaf

Omdat pesticiden, of gewasbeschermingsmiddelen, op wereldniveau worden verhandeld, werken de EU-lidstaten nauw samen om deze handel veilig te houden. De actie werd gecoördineerd door Europol en de Europese fraudebestrijdingsdienst Olaf.

Pesticiden of gewasbeschermingsmiddelen zijn stoffen die gebruikt worden om schadelijke organismen in planten te bestrijden. Deze stoffen zijn veilig voor de mens en omgeving als ze onder de juiste omstandigheden en voorwaarden worden gebruikt. De handel in deze gewasbeschermingsmiddelen is sterk gereguleerd.

Belga

Lees ook in Actueel

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken