Startpagina Actueel

Piekbelasting dient nu als basis nieuwe geuremissiefactor in vleeskippen

Voor de berekening van de nieuwe geuremissiefactor voor de vleeskippenfactor wordt uitgegaan van het ‘worst case’-scenario. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) op een schriftelijke vraag van Tinne Rombouts, Vlaams parlementslid voor CD&V.

Leestijd : 2 min

Het departement Omgeving heeft de emissiefactor voor vleeskippen aangepast van 0,33 naar 0,59 OU/dier/s. “De conclusie van een eindrapport van het ILVO in dat kader is dat de resultaten van de meetcampagnes echter de huidige (0,33) emissiefactor zouden benaderen.”

Voor de bepaling van de nieuwe geuremissiefactor worden enkel de 2 hoogst gemeten emissiewaarden meegenomen. Volgens minister Demir wisselen de geuremissies van een vleeskippenstal heel sterk in de tijd. Bij het begin van een ronde zijn de geuremissies beperkter, op het einde veel groter. “De geurhinder treedt voornamelijk op tijdens de laatste 2 weken van de cyclus. Deze periode van piekbelasting treedt bij de vleeskippen elke 7 weken op.”

Cyclus bij vleeskippen heel kort

Volgens de bevoegde minister moet de nieuwe geuremissiefactor rekening houden met die piekbelasting. “Daarenboven is de cyclus bij vleeskippen heel kort, waardoor de problematiek zich nog duidelijker stelt. Dit blijkt uit de vele aanvraagdossiers voor uitbreiding van vleeskippenbedrijven waarbij klachten door omwonenden worden geuit.”

De nieuwe geuremissiefactor is berekend door de 2 hoogste gemeten emissiewaarden van elke stal en het gemiddelde te nemen. “Bijgevolg zijn enkel de hoogst gemeten emissiewaarden in rekening gebracht, zodat een betere inschatting kan worden gemaakt van de geurhinder die zich voordoet bij de piekbelasting. Op deze manier wordt zoveel als mogelijk rekening gehouden met een ‘worst-case’-scenario”, zegt minister Demir. In het kader van een uitbreiding of een hervergunning wordt rekening gehouden met de geactualiseerde geuremissiefactor.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken