Startpagina Pluimvee

Pluimveesector reageert op commotie rond het woord ‘kiplekker’

In een radiospotje dat donderdag 24 juni voor de eerste keer te horen was, stelt Herman Brusselmans dat het woord ‘kiplekker’ hem al jaren de voeten uithangt. Als we het woord ‘kiplekker’ opzoeken in Van Dale, krijgen we volgende betekenis: ‘zich lichamelijk bijzonder goed voelen’. Daar zijn GAIA en Herman Brusselmans het niet mee eens. Danny Coulier, voorzitter van de Pluimveesector, reageert verontwaardigd.

Leestijd : 2 min

In de radiospot zegt Herman Brusselmans het volgende: “Kiplekker: zich zo lekker voelen als een kreupele, miserabele en volgepakte vleeskip met doorgezakte kromme poten en een slecht hart, met nog enkele pluimresten aan het opgeblazen misvormde lijf”. Dat schiet bij de pluimveehouders in een verkeerd keelgat. “Er zijn wettelijke regels opgesteld voor pluimveebedrijven en die worden strikt opgevolgd”, reageert Danny Coulier, voorzitter van de Landsbond Pluimvee.

Oproep aan supermarktketens

GAIA doet een oproep aan alle supermarktketens om geen vlees meer te verkopen van conventionele bedrijven en over te schakelen naar diervriendelijker gekweekt vlees met bijvoorbeeld een sterrenlabel van Beter Leven Keurmerk (BLK).

Ann De Greef van GAIA legt de grootste verantwoordelijkheid bij de supermarkten: “Door klanten altijd te willen verleiden met almaar goedkoper kippenvlees, is het onmogelijk om de productie te veranderen.”

Coulier zegt hetzelfde: “We leven met een markt van vraag en aanbod. Als de consument meer wil betalen voor kippen die op een andere manier gekweekt worden, zal de pluimveesector daar zeker in volgen en dat produceren. Zo simpel is dat. Nu is de vraag naar dat vlees te klein.

Als de consument blijft streven naar het goedkoopste vlees in de winkel, is het onmogelijk voor pluimveebedrijven om hun roer om te gooien. Het zijn dus de consument en de supermarkten die voor een groot deel bepalen van waar het kippenvlees komt. Het stoot mij tegen de borst dat GAIA een andere kweekwijze toch al wil afdwingen, terwijl de vraag daarnaar nog niet groot genoeg is.”

Pluimveehouders doen hun best

“Voor pluimveehouders zijn er veel wettelijke regels, net als voor elke sector in de landbouw”, gaat Coulier verder. “En die worden strikt nageleefd en gecontroleerd. Ik zie niet in waarom mensen denken dat pluimveehouders niet goed voor hun dieren zouden zorgen. Elke pluimveehouder heeft er alle belang bij om maximaal voor zijn dieren te zorgen. Anders werkt hij tegen zijn eigen bedrijf.

We vinden het zeer jammer dat GAIA en Herman Brusselmans onze sector op deze manier opnieuw in een slecht daglicht stellen, en daarom zullen we binnenkort een tegenactie op sociale media lanceren waarmee we laten zien dat onze dieren er wel kiplekker bijzitten.”

Sanne Nuyts

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken