Startpagina Actueel

Vers geld voor bedrijf dat 'ademhaling' fruit meet

Het agrotechbedrijf Optiflux heeft 600.000 euro kapitaal opgehaald bij investeerders. Het bedrijf ontwikkelt een controlesysteem voor betere fruitbewaring, op basis van ademhalingsmodellen van fruit.

Leestijd : 1 min

Fruit ademt, legt Niels Bessemans uit, CEO van Optiflux. "Hoe meer zuurstof fruit verbruikt, hoe meer de kwaliteit daalt. Wij gaan in de koelcellen dat zuurstofgehalte meten en verlagen. Er mag ook niet te weinig zuurstof aanwezig zijn, of het fruit begint te fermenteren.

Optiflux gaat het zuurstofniveau zo regelen dat het fruit in een soort coma belandt." Dat zorgt er voor dat de kwaliteit van het fruit dat bij de consument terechtkomt langer op niveau blijft, maar door de technologie van Optiflux kan fruit ook langer bewaard worden.

Hard fruit zou door technologie tot 1 jaar kunnen worden bewaard

"Normaal kan hard fruit tot negen maanden bewaard worden. Door onze technologie zal dat tot een jaar kunnen", aldus Bessemans. De spin-off van de KU Leuven bestaat sinds februari. Het bedrijf haalt nu in een eerste kapitaalronde 600.000 euro op.

Dat geld wordt opgehaald bij de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, kapitaalfonds Gemma Frisius Fund, de KU Leuven, de Belgische Fruitveiling, BelOrta en de oprichters. Optiflux ontwikkelde een meetsysteem en bijhorende software. Prototypes worden momenteel grootschalig getest bij de veilingen BFV en BelOrta.

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken