Startpagina Actueel

Index van landbouwprijzen is in mei met 7,7% gestegen

In mei is de algemene landbouwindex met 7,7% gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Het indexcijfer van de landbouwprijzen is hoofdzakelijk bedoeld om de evolutie van de prijzen en hun invloed op het landbouwinkomen te analyseren. Dat blijkt uit cijfers van StatBel.

Leestijd : 1 min

De indexcijfers van de prijzen hebben als doel informatie te verschaffen over de evolutie van de afzetprijzen van de landbouwproducten en de gemiddelde aankoopprijzen van de landbouwproductiemiddelen.

De tuinbouwindex is met 11,7% gestegen dankzij de stijging van de indexcijfers van fruit en niet-eetbare tuinbouwproducten (bloemen en planten). De landbouwindex, die de evolutie van granen, hakvruchten en veeteeltproducten volgt, steeg met 3,0%.

Wat de veeteeltproducten betreft, is de producentenprijs van gestandaardiseerde melk sinds het begin van het jaar opnieuw gestegen; tussen januari en mei 2021 is de index met 11,6% gestegen. Het prijsniveau komt uiteindelijk in de buurt van dat van 2018 en 2019. De prijsindex voor dierlijke productie steeg eveneens als gevolg van prijsstijgingen voor volwassen runderen, varkens en braadkippen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken